Szakszervizben vagy sima szervizben?

2020.09.06. 10:29

Tisztelt Olajdoki,

Szeretném kikérni véleményét: Van egy 2016-os 1.8 TSI Octaviám, melyben - a Totalcaros cikkek tanácsai alapján is- 12-15 ezrenként cseréltem motorolajat. A garanciája idén nyáron járt le. Nagyon élvezem az autót, még 7-8 éves koráig megtartanám.

A kérdés: hogy továbbra is szakszervizben cseréltessem az olajat, drágán, de szervizkönyvbe bevezetve, vagy vihetem a kissé olcsóbb, de megbízható magán VW szervizbe? Tehát nem is annyira technikai, hanem inkább kereskedelmi kérdés ez: az autó 8 éves korában a majdani vevő értékelni fogja-e a sűrű olajcserét, vagy addigra ez már senkit sem érdekel, másképp képződik az ár?

Előre is nagyon köszönöm válaszát!

Üdvözlettel, Dávid

Kedves Dávid!

A márkaszervizben az autó az elektronikus szervizkönyvébe bevezetett módon biztosan megkapja az olajcsere alkalmával azt törődést amit a gyártó előír. Gondolok itt az előírások betartására a motorolajat illetően és a gyári minőségű szűrőkre. Fontos megjegyezni, hogy kérésre a márkaszerviz is biztosan szívesen elvégzi a sűrűbb olajcserét. Ez később is mindenképpen érték ami véleményem szerint az eladáskor bizalmat sugároz majd.

Amit azonban most leírok a szigorúan a magánvéleményem és az az út melyet magam is járok.

Ugyanebből az évjáratból van nekem is Octáviám ami pont ugyanebben a helyzetben van. Szeptemberben lesz 4 éves.

Én a következőt tettem: A teljes szervizelőzményt kinyomtattam. Beregisztráltam azt autót egy általam preferált autószervizbe mely nem márkaszerviz, de bízom bennük és jó szakemberekből álló csapatnak tartom őket. Az autó szervizelése itt fog folytatódni. Rálátnak az autó szervizigényére és rendelkeznek szervizfüzettel. Kaptam is egyet. Ennek belső első oldalába belehajtogattam és tűzőgéppel rögzítettem azt a kinyomtatott szervizelőzményeket tartalmazó oldalt melyet fentebb említettem.

A következő olajcsere, mely nálam 95 000 km-nél következik majd már ebben a szervizben készül el és egyrészt be lesz írva a cég szervizprogramjába valamint kézzel az említett füzetbe is. Így a fentebb említett bizalom az autó 7-8 éves korában ugyanúgy fent áll majd mintha az autó a márkaszervizben járt volna. Mindenképpen úgy látom, hogy ez értéknövelő tényező lesz, de legalább is nem lesz értékcsökkentő a bizalom hiánya.

Ez azonban az én döntésem leírása csupán. Ezt a döntést mindenki maga kell, hogy meghozza. Kérjen árajánlatot a márkaszervizben az olajcserére és hasonlítsa össze a független szerviz ajánlatával. Ez segíthet dönteni.

Üdv.: Olajdoki