Száraz a nívópálca

2020.10.23. 12:53

Kedves Olajdoktor!

Megtetszett egy használt Mazda 2-es egy kereskedésben. Szép állapotú, 15 éves 190e km, 1.2-es benzines. A hűtővíz szép tiszta színű, a motor reggel hidegen gyönyörűen indult, viszont a nívópálca szinte teljesen száraz volt, talán egy fél körömnyi olaj ha volt az alján. Ezen kívül minden okénak tűnt, szépen szólt a motor, füstölés stb. nélkül. Azt az infót kaptam ismerőstől, hogy ez azért lehet (de csak tipp) mert az előző gazdi elfelejtette az utóbbi pár olajcserét elvégezni.

Kérdésem az lenne, hogy lehet-e ennek valóságalapja, vagy ha ennyire nincs benne olaj, akkor az inkább valami motor- vagy egyéb hibára utal (annak ellenére, hogy tényleg szépen indult és külsőre minden normálisnak tűnt és hangzott).

Válaszodat előre is köszönöm!

Kedves kérdező!

Ha csak a konkrét kérdésre kell válaszolnom, akkor azt mondom, hogy nem lehet tudni, hogy el volt-e hanyagolva az utóbbi pár olajcsere, de az egészen biztos, hogy a motorolaj szintjére nem figyelt sem a tulajdonosa, de még a kereskedés sem nézett rá. Mindkettő elég komoly probléma. Nem az a gond, hogy fogy az olaj az autóból, mert az fogy és kész. Az a gond amikor nem figyelnek a motorolaj szintjére, hiszen az alacsony olajszint már károsítja a motort.

Nem volt kérdés, de bennem megfogalmazódik egy két további kérdés: Az olajszint ellenőrzésének elhanyagolása illetve az alacsony olajszint "tűrése" olyan fokú nemtörődömség ami ha ennyire nem volt érdekes a korábbi tulajdonosának akkor mi van a többi dologgal? Vezérlés, vízpumpa, váltó, stb....

Nem tudom, hogy egyébként mennyire alacsony az ár, vagy mennyire tűnik jó vételnek az autó, vagy, hogy milyen más vételek viszonylatában. Ezzel együtt ha ön bízik az autóban akkor érdemes lehet az autót átvizsgáltatni és ha ott nem mutatkozik pl. alacsony kompresszió akkor nem feltétlenül beszélem le, de mindenképpen legyen körültekintő.

Üdv.: Olajdoki