Elfolyt a hűtővíz, okozhat ez gondot?

2020.12.01. 09:56

Kedves Olajdoktor!

Augusztusban vásároltunk egy 2011-es Honda Civic-et (8g, 1.8-as benzin). A hűtőfolyadékot cseréltem le gyárira, feltételezem gyáriról. Szín szerint zöldről kékre, de régebben a gyári folyadék zöld volt.

A napokban indultunk egy hosszabb útra mikor, azt vettem észre hogy nem fűt a ventillátor (klíma ki, maxra a fűtés), mentünk 1 km-t és semmi. Ekkor láttam, hogy a hőfok jelző kiakadt. Kicsit azért csalódás nekem hogy ennyi visszajelzést kapok ha kiakad a hőfokjelző :( . Rögtön megálltunk, de a hűtővíz már elfolyt. Mire kiért a segítség addig kútról vett vízzel feltöltöttük és nem láttuk, hogy folyna. A szerelőig lábon elment vízveszteség nélkül. Másnapra kiderült hogy az egyik bilincsnél gyöngyözött (csak akkor amikor emelt fordulaton, járatás mellett volt birizgálva a cső). A hűtőközeg ebben az állapotban -8 fokos volt, így a szerelő beállította a fokot plusz hűtőfolyadékkal, ami Dynamax G11-es volt, ami ugyanolyan kék volt(állítólag a szín tényleg nem mérvadó?). Idáig mentünk vele 500 km-t gond nélkül.

Két kérdésben szeretném a segítségét kérni.

- hűtőközeg nélkül tettünk meg pontosan nem is tudom 1-8 km-t, 3-15 percet, ez a motorban hosszútávon okozhatott valami károsodást? A műanyag olajnívó pálca felső részén látható olajráégés, nem tudom, hogy előtte ott volt-e.

- Nem találtam egyértelmű választ arra hogy G11-es vagy milyen más hűtőfolyadék kellene bele, illetve hogy a Honda Type 2-es milyen típus és jó-e hozzá a G11. Maradhat benne ez így gond nélkül vagy minél hamarabb cseréljem le inkább? Csere esetén milyen típusra kellene, ha nem gyárit választok? Előre is köszönöm a segítségét.

Üdvözlettel, Zsolt

Kedves Zsolt!

Az, hogy ez a helyzet okozott-e műszaki problémát sajnos nem tudom megmondani. AZt gondolom már lenne rá utaló jel. Reméljük minden ok.

Ez a Honda Type-2 izgalmas kérdés. A gyári hűtőfolyadék ebben a kategóriában kék, de ettől még nem G11. Láttam olyan fotót, amit 50%-ban hígítva használt állapotában ez inkább zöldnek látszott. Sajnos nem tudom azonosítani a Type-2-es hűtőfolyadékot megnyugtató módon. Nem tudom a saját magamtól elvárt műszaki biztonsággal meghatározni, hogy mivel váltható, mert nincs elegendő információm. De az egyértelmű, hogy gyári formában kapható. Az biztosan megfelelő lesz. Ezért a legnagyobb biztonság kedvéért ezt javaslom.

Remélem azért, hogy ez is segítség. Üdv.: Olajdoki