Eszi a nívópálca végét a Citroën

2020.12.19. 16:14

Tisztelt Olajdoktor!

Van egy szeretett 2003-a kiadású Citroën Xsara Picasso 1,6 benzines gépjárművem. Az autó tökéletesen teszi a dolgát a maga szenzitív baromságaival egyetemben, így van egy bizarr problémám „olajügyben” is. Semmi olajfogyasztása nincs a motornak, sőt oldszkúl emberként naponta ellenőrzöm az olajszintet és azt minden év januárjában le is cserélem a gyári ajánlásnak megfelelőre.

Sajnos tisztában vagyok azzal, hogy eme PSA motornak a típushibája a nívópálca végének letörése, azaz a műanyag darab egyszerűen az olajteknőben végzi. Nos, nálam ez már 3, azaz három alkalommal fordult elő, és minden alkalommal gyári nívó pálcára cseréltem azt.

Ezt a problémát már egy korábbi olajdoktoros tanácsban is olvastam, ahol megjegyezték, hogy az olajszűrő nem szívja fel a darabkákat, így semmi baj nem lehet. Én ennek ellenére minden alkalommal leszűrtem az olajat, de nem találtam benne idegen anyagot, tehát a végek még a motor rendszerben találhatóak.

Aggódhatok? Konkrét kérdésem: aludjak nyugodtan, vagy a biztos, ami ziher alapon egy hónap múlva vegyem le a olajteknőt és mossam ki azt?

Tisztelettel: Tóth Mihály

Kedves Mihály!

A legfontosabb, hogy aludjon nyugodtan! :-)

Sajnos ez nem egyedi eset. Nem túlságosan gyakran, de előfordul ez a jelenség.

A letört darabka nagy eséllyel a terelőlemez alatt lehet, és az olajszivattyú amúgy sem képes azt felkapni hiszen a szűrőn az nem képes átjutni, így nem okozhat problémát. Ezzel együtt ha megoldható, hogy a következő olajcsere alkalmával levegyék a teknőt, és azt vissza tudják tenni egy új tömítéssel úgy, hogy nem fog folyni, akkor érdemes volna eltávolítani, hiszen akárhogyan nézzük az azért nem odavaló.

Ha ez az én autóm volna, én megpróbálnám eltávolítani ezen darabkákat. Felmerül bennem, hogy nem volna-e érdemes ezt a rossz anyagválasztással legyártott nívót egy olyan utángyártottal leváltani, melynek vége nem műanyagból van és méretben is tökéletes.

Üdv.: Olajdoki