Új autónál kell-e 0. olajcsere?

2021.05.06. 14:10

Tisztelt Olajdoktor!

2020.12.30-án átvettem életem első új autóját (családban sem volt korábban), egy Fiat Tipo 1.4 95 le szívóbenzines autót. 4 hónap elteltével 4900 km van az autóban, a szerviz meg a gépkönyv azt írja elő hogy az első szerviz 1 év vagy 15 000 km.

Az lenne a kérdésem, hogy kb havi 1000 km-es futásteljesítmény mellett érdemes megcsináltatni ezt a 0. olajcserét az összekopás miatt, vagy nyugodtan megvárhatom az első szervizt? Ön szerint érdemes megcsináltatni vagy ráér az első esedékes szerviznél elvégeztetni? Válaszát előre is köszönöm szépen!

Kedves Zoltán!

A gyártástechnológia sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben. Az autók esetében a bejáratásnak nevezett folyamatot tulajdonképpen elvégzettnek tekinthetjük. A gyártó utasítása szerint alapvetően elegendő eljárni, abból probléma sem származik. Ezzel együtt gyakori tapasztalat, hogy az első csereperiódus alatt nagyobb az olajfogyasztása az autónak egyes esetekben pl.

Természetesen, ha ön mondjuk 5000 kilométert követően olajat cserél azzal biztosan jót tesz, vagy inkább úgy fogalmazok, hogy ártani semmiképpen nem árt. Végül egy személyes adalék. Feleségemnek vásároltunk egy új Pandát. Ugyanebben a cipőben járok, és én fogok 3-5000 km-nél csinálni egy olajcserét. Ez egyben a tanácsom is, azzal együtt, hogy ennek hiányából sem származik komoly műszaki hátrány.

Üdv.: Olajdoki