Váltóolaj a Swiftbe

2021.07.07. 12:44

Üdv,

Suzuki Swift (1,3 benzines, 2008-as évjáratú) autómban szeretnék váltóolajat cserélni! Azt tudom, hogy 75W-90 kell bele, de azon belül a GL-4, a GL-4+ vagy a GL-5 minősítésű olaj? Mi a különbség közöttük?

A gépkönyv GL-4-et ír, de ha pl. az Eneos oldalán rákeresek, akkor ott a GL-5-öt ajánlja a gyártó.

Ha GL-5-öt teszek bele, vagy a GL-4+ esetleg a GL-4 lehet valami baja a váltónak? Okozhat hibát?

Kedves Kérdező!

Alapvetően a GL-5 teljesítményszint adalékolása eltér a GL-4-től. Ennek oka, hogy a GL-5 nagyobb nyomásállósággal bír a nagyobb igénybevételű és nagyobb sebességen üzemelő fogaskerekek kenéséhez. A GL-5 adalékai "agresszívnek" tekinthetők a korábbi hajtóművekben található színesfém gépelemekkel. Egyszerűen tönkreteszik azokat.

Semmiképpen ne használjon GL-5 teljesítményszintű hajtóműolajat, ha GL-4 az előírás. A GL-4+ határeset. Egyfajta átmenetként lehet rá gondolni, de ennél is az a javaslatom, hogy ne váltsa ki vele a GL-4-et, ugyanezen okok miatt, mint amit fentebb írtam. Műszaki specialitás, hogy természetesen a GL-5 könnyedén kibírja azt a terhelést, amit egy olyan hajtómű kíván, amiben GL-4 az előírás. Ezen az alapon nézve kompatibilis is lehetne, de a korábban említett nemesfém elemek miatt nem érdemes ezzel kísérletezni.

Kivétel ez alól az, amikor a GL-5 és a GL-4 is fel van tüntetve egy hajtóműolajon. Ezeket használhatja.

Ugyanakkor a piacon egyszerűen talál GL-4 teljesítményszintű 75W-90-es hajtóműolajat.

Üdv.: Olajdoki