Eszi az olajat a Mondeo

2021.08.17. 15:30

Tisztelt Olajdoktor úr,

szeretném kérni a segítségét egy MK3-as, 16 szelepes, 81 kW-os, benzines Ford Mondeóval kapcsolatosan. 2009-ben vásároltam, amikor egy szakszervizben az volt az első, hogy lecseréltettem a motorolajat. A szakemberek szerint Castrol 10W-40-es motorolaj lehetett benne, mert nagyon sűrű volt, állítólag nem is ebbe való.

Ekkor a Formula 5W-30-as motorolajra cserélték. Ezután vettem észre, hogy eszi az olajat a motor. Amikor újra elvittem egy szerelőhöz,  az azt ajánlotta számomra, hogy a Mobil Super 3000 X1 FE-5W-30-as motorolajra cserélné, amitől valószínű, hogy nem fogyasztja úgy az olajat. Azóta ezt a fajta motorolajat töltögetem elég sűrűn, ami nagyon aggaszt engem. Sajnos jelenleg nincs lehetőségem megjavíttatni a motorját, ezért abban szeretném kérni a segítségét, hogy tudna-e olyan adalékot ajánlani az olajhoz, ami segítene, vagy egy másfajta motorolajat ajánlani, hogy valamelyest csökkenjen az olajfogyasztás, hogy egy kicsit nagyobb biztonsággal tudjak közlekedni?

Válaszát köszönöm tisztelettel,

Pál

Kedves Pál!

Nem írta, hogy mennyit kell utánatölteni. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ez az olajfogyasztás valamilyen motorikus problémára lesz visszavezethető. Elég egy leragadt olajlehúzó gyűrű is. Nem ismerek olyan adalékot, amelyet ajánlani tudnék a jelen helyzetben, és az ilyesmit ritkán oldja meg más motorolaj. A Mobil egy kiváló kenőanyag.

Olajcsere előtt esetleg valamilyen tisztító adalék használatával felszabadítható lehet a leragadt gyűrű, de ezt előre garantálni nem lehet sajnos, és azt sem tudjuk, hogy az-e a probléma.

Üdv.: Olajdoki