Eltérhetünk-e a gyári olajtól?

2021.09.25. 13:48

Alapvetés, hogy a gépgyártó előírásait szükséges betartani. A garanciaidőn belül ez egyszerűbb, de utána sajnos gyakori tapasztalat, hogy a független szervizek sokszor ilyen-olyan okokból eltérnek.

Természetesen lehetséges, hogy egy-egy autóba jó az 5W-30-as, az 5W-40 és a 10W-40 motorolaj is, és ezek közül választ a szerelő mást, mint korábban volt, de ezt csak akkor teheti meg, ha a gépkönyvi előírások között ezt megtalálja.

Gyakran látunk csak annyit, hogy pl. Dexos2. (Ez egy Opel előírás) Ilyenkor ez a mérvadó, és itt az a fontos, hogy akár 5W-30-at, akár 5W-40-et vagy mást választunk, az adott motorolaj feleljen meg a Dexos2 előírásnak. 

Ezen előírások betartása a jármű teljes élettartama alatt ajánlott. Ezektől eltérni alapvetően nem ajánlott és nem is érdemes.

Gyakori kérdések olajügyben

Olajcsere kevés kilométer után
Ne csak a kilométert, az időt is figyeld, mert az olajat állás közben is érik hatások.
Gondot okoz-e a több motorolaj?
Előfordul néha, hogy túltöltik, de nem feltétlenül kell pánikba esni.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.