Túltöltötték az olajat

2021.10.30. 17:14

Tisztelt Olajdoki!

Nemrég történt, hogy az autó éves karbantartásához megvettem mindent: olajat, szűrőket. Egy vidéki ismert szervizhez vittem, ahol mindent "beleraktak". Na most az olaj szinten sikerült túltölteni. Az érdekesség, hogy az 5 literes kannából az előírt 4,2 liter ment bele látszólag. Ergo nem eresztették le rendesen, ugyanis a márkaszervíznél dolgozó ismerős szerint a gyári előírás 4,2 liter pont a max jelzés. Ön szerint ez még belefér?

Szerelő ismerősöket megkérdezve, szerintük ez még nem baj. Viszont elég elkeserítő, hogy lassan az olajcserét is el tudja rontani egy szerviz... Az autó egyébként 2014 Mazda 3 Skyactiv, 1.5 benzin.

Üdvözlettel: Zsolt

Kedves Zoltán!

Alapvetően az első és legfontosabb, hogy ettől aludjon egészen nyugodtan, mert ebből nem lesz probléma. Jelentősen túl kell tölteni a szintet ahhoz, hogy abból probléma adódjon. Ez az olajszint nem annyira sok, hogy a karter szellőzésében gondot okozzon. Ahhoz, hogy a szellőzésen keresztül visszakerüljön az olaj a szívó oldalra, és így az égéstérbe jutva elégjen, ahhoz ennél jelentősebb túltöltés kell.

Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy tévhit, miszerint ha magas az olajszint, az növeli az olaj nyomását. Természetesen ez nem igaz. (Fordítva igen. Ha nincs olaj, akkor a nyomás nulla lesz.) Ezzel együtt természetesen a szerencsés az, ha az olaj a két nívó között van.

Azt gondolom, hogy ez a mérték nem jelentős, de ha mégis azt látná, hogy az autó jobban füstöl mint eddig, akkor érdemes picit leengedni, bár mint mondtam, szerintem ezzel a szinttel nem lesz gond.

Üdv.: Olajdoki