Milyen olajat tegyek a dízel Tucsonba?

2022.01.01. 11:50

Kedves Péter!

Néhány percre rabolom csak a drága idejét, - most a napokban néztem meg másodszor a Totalcar Mesterkurzus-előadást, amit a kenőanyagokról tartott. A HTHS / hamutartalom táblázatot le is rajzoltam (amennyire tudtam), mert könnyen felejtek... :-)

Szóval adott egy 2015. decemberi kiadású Hyundai Tucson 1.6 CRDI motorral (D4FDFZ) motorkód. A kezelési kézikönyvben az ajánlott motorolaj minőségi osztályára azt írja, idézem: "DPF-fel ACEA C2 vagy C3". Melyiket részesítsem előnyben? A HTHS érték miatt nagyon nem mindegy - jól gondolom? Vagy tévedek? Ha ebben tudna nekem tanácsot adni azt megköszönném.

Üdvözlettel: Csaba

Kedves Csaba!

Itt az a helyzet, hogy a DPF miatt mindenképpen alacsony hamutartalom kell. Ezért jön szóba a C2 és a C3. A HTHS viszkozitásra nem érzékeny a konstrukció. Ez azt jelenti, hogy nem írja elő kifejezetten az alacsony HTHS viszkozitású C2-t hanem megengedi a normál HTHS viszkozitású C3-at is. (Hamutartalomban ezek egyformák.)

Ha a motor állapota nem szól ellene, akkor nyugodtan mehet a C2. Kevesebb üzemanyag-fogyasztás és kisebb károsanyag-kibocsátás lesz az eredmény még akkor is, ha ebből szinte semmit sem érez majd. A C3 stabil megoldás, és inkább ezt javasolnám, ha esetleg sok a kilométer az autóban.

Üdv: Olajdoki