Parkoló Parádé június 19-én: Csillogó veteránok

Érdekel

Számít-e a hűtőfolyadék színe?

2022.01.16. 09:34

Tisztelt Olajdoktor!

Igaz nem olajjal kapcsolatos a kérdésem, de lehet erre is tudja a választ.

Van egy Honda Civic 1.8 sedan 103KW (FD7) 2008-as évjárat. Hűtőfolyadékot cseréltettem, de nem hagy nyugodni, hogy zöld színű volt benne és a szerelő rózsaszínűre cserélte.A kérdésemre azt válaszolta, hogy semmi baj ez újabb, komplexebb termék és minőségileg is jobb mint a zöld. Én ettől még nem nyugodtam meg, kérem mondja el nekem mi az igazság.

Köszönettel: Sándor

DSC 2019

Kedves Sándor!

Az első amit fontos tisztázni, hogy a szín alapvetően a mai összevissza kezelt hűtőfolyadékos időkben önmagában nem sokat jelent. Tele vagyunk a piacon olcsó és rossz minőségű hűtőfolyadékokkal.

A Hondáknál az előírás egy ún. Honda All Season Coolant Type 2 nevű hűtőfolyadék. Legjobb tudomásom szerint ez kék. Az ajánlókat megnézve a Hondák igénye kielégíthető egy G11-es szabványt teljesítő hűtőfolyadékkal. (Ez egyébként egy VW előírás és alapvetően kék színű.)

A rózsaszín az pedig egy G12 (Ez is VW előírás és alapvetően rózsaszínű) de található G11-es zöld színű is a piacon.

Nem is megyek ebbe mélyebben bele, az a lényeg, hogy fogalmunk nincs mi volt az autóban és a színből én csak feltételezni tudom, hogy most mi van benne. Nagy eséllyel egy remélhetőleg G12-t teljesítő hűtőfolyadékot alkalmazott a kolléga, amivel nem lesz gond. Ha azt nézzük, hogy a Hondában elég egy G11-et teljesítő folyadék akkor ez mindenképpen igaz. Összességében ettől nyugodtan aludhat.

Üdv.: Olajdoki

A cikkben szereplő kép illusztráció