Eszi az olajat az Octavia

2022.07.14. 13:17

Hello Olajdoki,

Egy 2017-es kiadású Skoda Octavia RS-t hajtok, 2 liter dízel motorral. 2 éve vásároltam, olajat 15 000 kilóméterenként cserélek, szervizben, és 10 000 kilométer után kell kiírja, hogy olajszint alacsony, kérem ellenőrizze és ha alacsony töltse fel. Márciusba volt műszakin az autó, szóltak, hogy a motor alatt van egy kis olajfolt bár a szervizben nem találtak semmit. Szerinted mi lehet az probléma, miért eszi az autó az olajat?

Válaszodat előre is köszönöm! Üdv, Czier Kristóf.

Kedves Kristóf!

Ez egy nagyon összetett kérdés, bár egyszerűen hangzik.

Ami az olajfogyasztást illeti, kezdjük azzal, hogy nincs probléma (hacsak nem tolerálhatatlanul nagy mennyiséget kell utána tölteni). Minden otto és diesel motor fogyaszt motorolajat. Egy RS Octavia 2 literes motorjáról feltételezem, hogy forszírozott üzemben is előfordul a használata. Ilyenkor még természetesebb egy megnövekedett olajfogyasztás. 10 ezer kilométeren 1 liter sem kell, hogy nagyobb ijedtséget okozzon.

A csöpögés már más tészta. Ha láttak alatta olajat, akkor az valahonnan csöpög. A motorteret alulról takaró nagy műanyag lemezt eltávolítva szerelőaknából talán kiderül, hogy hol folyik az olaj. Lehet, hogy ott (is) van valamennyi veszteség.

Szóval első körben ne ijedjen meg, második körben alaposan nézzék át, hogy hol folyik az olaj, és végül mindig ügyeljen a megfelelő olajszintre! Ha nem elégséges az olajszint, az sokkal nagyobb ellensége a motornak, mint maga a tény, hogy fogy valamennyi belőle.

Üdv.: Olajdoki