Híg és fekete az olaj a sokat futott Volvóban

2024.06.16. 09:42

Tisztelt Olajdoki!

Van egy öreg Volvo V70-em, 98-as évjárat, 2.5 dízel motor, 103 kW, 495 ezer van benne. 1000 kilométerrel ezelőtt vettem, friss olajcserével, ami Mannol 5w40, az előző tulaj szerint. Én elég hígnak gondolom és hamar el is feketedett. Mit ajánlana cserére? Valvoline Maxlife 10w40 jó lehet bele? Mi lenne egy ennyit futott régebbi dieselnek a megfelelő választás?

És lenne még egy kérdésem: most Mannfilter szűrő van benne, a Mahle szintén belevaló szűrő majdnem fele akkora méretre. Mi az oka, van különbség? Egyébként 10 ezrenként mindig cserélem az olajat, nekem nem fontos hogy minnél többet menjen el egy olajcserével, inkább biztosítson megfelelő kenést.

Köszönöm vàlaszát. Üdv, Zoli

Kedves Zoli!

Nincs semmi baj az 5W40-el, nem is írt problémáról ami a működéssel volna kapcsolatos. (Az, hogy feketedik annak örüljünk, hiszen ez azt jelenti, hogy a keletkező szennyezőket magában tartja és így nem a motorban rakódik le. )

A sűrűség szó mögött ön nem a sűrűségre gondol, hiszen a sűrűség a tömeg és a térfogat aránya itt pedig arról van szó, hogy az 5W folyékonyabban viselkedik mint a 10W indításkor.

Nos ha ön egy lassabban folyni képes olajat szeretne használni (ami megközelítőleg ugyanolyan sűrű mint amit leváltani készül) arra megvan a lehetősége, mert ha jól azonosítottam az autót ezt a gyártó megengedni. A Maxlife egy kifejezetten sokat futott motorokhoz fejlesztett kenőanyag. Jó választásnak érzem.

Üdv.: Olajdoki