Gyalogos visszalép

2002.07.06. 21:52

A szgk-tól az elütés helye előtt nem volt féknyom, csak az elütés helyétől 5-6 m a megállás helyéig.

A leírt közlekedési baleset 2001. nov.16-án történt a kétszer egysávos kétirányú forgalmi úton. Bp. XVII. ker. Pesti úton. V. K. szkg.-val a Jászberényi u. irányában közlekedett a megengedett 50 km/ óra sebességgel. Előtte jármű nem haladt, szemben szakaszosan haladtak a járművek kisebb oszlopokban. A gépkocsivezető haladási irányát tekintve, jobbról balra sietős léptekkel haladt át egy gyalogos. A felezővonaltól egy lépésnyire járt, amikor a szgk. elütötte, és a gyalogos nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedett. Mire a helyszínelő rendőr kijött, a mentő a gyalogost elszállította.

A szgk.-tól az elütés helye előtt nem volt féknyom, csak az elütés helyétől 5-6 m a megállás helyéig. A helyszínelő rendőr, a gépkocsivezető meghallgatása után, és a nyomok alapján úgy foglalt állást, hogy a gk. vezető felelős a baleset bekövetkezéséért, mert figyelmetlen volt. Ugyanis a menetirány szerinti jobb oldal szélességét tekintve a gyalogos már majdnem elhaladt a szgk. haladási sávjából, amikor a baleset megtörtént, és ha a szgk. vezető figyelmesebben vezet, fékezéssel elékerülhette volna a balesetet, hiszen előtte nem haladt jármű.

A baleseti jelentés alapján , szabálysértési eljárásban a gk.vezetőt elmarasztalták, 35.000 Ft pénzbüntetést kapott, és a vezetői engedélyét négy hónapra bevonták.

A gk. vezető a határozattal nem értett egyet, hivatkozva a helyszínen tett vallomására, mely szerint a gyalogos egy pillanatra megállt, és az áthaladást nem tudta folytatni, mivel neki jobbról gépkocsik érkeztek, és ezért visszalépett. Mire ezt a gépkocsivezető észlelte és fékezett, már féktávolságon belül volt és balesetet hirtelen fékezéssel nem tudta elkerülni. A gk. vezető úgy emlékezett, hogy vele szemben jött egy 61-es jelzésű BKV busz, melynek vezetője nagy valószínűséggel látta a balesetet, és kérte a buszvezető, mint tanú felkutatását. Megkeresték a buszvezetőt a BKV-nál, és eljárásban meghallgatták.

A busz vezetője vallomásában alátámasztotta a szgk. vezető vallomását, mely szerint a gyalogos nem tudta folytatni az áthaladást, és a felezővonaltól visszalépett, és ekkor a szgk már olyan közel volt, hogy hiába fékezett, a gyalogost az autó bal elejével elütötte.

A gk.vezetővel szemben az eljárást szabálysértés hiányában megszüntették, a gyalogost 8000 Ft pénzbírsággal sújtották.