Motoros esete a nyugdíjas rendőrrel

2002.07.16. 11:49

Leszállok, megyek hátra, faszi száll ki félméteres gumibottal.

Tisztelt TanácSoS!

Ezúton megosztanám Önökkel, a múlt hét szerdai sztorimat és egyben kérném tanácsukat:
Du. 2 fele motorral megyek kifelé a Váci úton a Duna Plaza mellett. A saját középső sávomban haladok teljesen nyugisan, mikor a legbelső sávból egy bordó Toyota kiugrik mellém úgy, hogy elkaszálta a seggemet, nem volt vészes, csak egy kicsit meglökött. Átmentem a Lehel úti kereszteződésen, megállt a forgalom, megállok én is, akarok leszállni a motorról, erre belémjön.
Nagy nehezen teljesen megállok, nézek hátra nehogy megint nekem nyomja az autóját. Leszállok, megyek hátra, faszi száll ki félméteres gumibottal. Egy lépés hátra, nézek rendőrök után, közben a forgalom megállt, és szerencsére volt ott egy piros kabrióval egy srác aki mindent látott, és megadta a telefonszámát.
Gyorsan rendőrt hívtam telefonon, ekkor a faszi elrakja a botot. Felhívom a rendőrséget, kb. fél óra múlva kiérnek. Ford furgon fullra megpakolva rendőrökkel (7-8). A Toyotás kiszáll a légkondis autóból, odamegy a kiérkező készenléti rendőrökhöz, odaadja a telefonját, hogy a központból valaki.
Én nyugodtan elmondtam, mi történt, iratokat ellenőrizték közben, az autós mondja, hogy szondáztassanak meg, mert a sávok közt cikáztam, mint egy állat. Szondázás nálam semmi, az övét nem tudom. Közben kiderül, hogy ez valami nyugdíjazott rendőr törzsőrmester.
Állok, mérlegelnek, beszélgetnek, néha odajön egy rendőr, és mondja, hogy a faszi egy beképzelt majom, és hogy vigyázzak. (A kiérkező rendőrök kimondottan kedvesek voltak velem, az egyik (tanuló) talált egy kis hibát a papíroknál:
nincs zöldkártyám, de szerencsére volt köztük olyan, aki tudta, hogy motorra nem kell.

Közben új rendőrautó érkezett a kilencedik kerületből, Fiat Stilo 1,6 16V, légkondi, 2 pasirendőr és egy helyes szőke csaj. A készenlétiek készülnek elmenni, de hallom, hogy a Stilós rendőr mondja nekik, hogy nem kell semmit írniuk, majd ők elintézik, erre a készenlétis beszólt valahova, és a válasz az volt, hogy le kell írnia mindent.
Megint mesedélután az új rendőröknek, ekkor a Toyotás már az autó oldaláról letörölte a motorom nyomait, mikor említettem, hogy nekemjött oldalról, akkor fel volt háborodva, és mutatta az autó oldalát, hogy semmi nyoma, igaz az egész autó poros volt, csak a jobb elején volt tiszta.
Papírjaim megint elő, lekérdezés a központból, 8 lap kitöltése, de mondták, hogy a tiszta ügy érdekében ne kavarjunk az első ütközéssel. A második meg egyértelmű, hogy követési távolság nem megtartása.
Kérdeztem a gumibotot, hogy ez meg hogy lehet? Van fegyverviselési engedélye, akár ki is szállhat vele a kocsiból. Érdekes. Ha akarok, tehetek feljelentést ellene, de nem náluk, hanem be kell menni a rendőrségre.
Végeztünk, megnyugtatásképpen közölték magánban, hogy a Toyotás a hibás, de ha sok főnököt ismer, akkor még bármi lehet.
A motornak nem lett sok baja, a farokidom megrepedt, meg az indexem tovább amortizálódott, esetleg a gumim, felnim, lengővillám sérült, mert az kapta a legnagyobb ütést.
Viszem a bitosítóhoz, csak egy rendszámot tudok mondani. Kíváncsi vagyok az eredményre.

Köszönettel:
Varga Viktor

Kedves Viktor!

Esete nem egyedi. Sok képzelt, hatalmától megfosztott öreg seriff vezeti/terelgeti autóját abban a tudatban, hogy Ő még mindig szent és sérthetetlen. Sajnos ebben néha társra lel a volt kollégákban, rontva ezzel sok, tényleg becsületes rendőr megítélését. Az pedig egyenesen nonszensz, hogy gumibottal rohangál. Lehet, hogy változó korban van?
Az eset tanulsága, hogy a becsületes motoros csak áll, és várja, hogy egy csapat rendőr intézkedjen a baleset ügyében, míg pár utcával lejjebb lehet, hogy valakit éppen megölnek. Te is szerelhetnél reflektort a motor hátsó részére, hogy a fény áthatoljon az öreg szemüvegén..., így biztos nem ment volna neked.
Az eset leírása szerint mindkét koccanásban a nyugdíjas, félszemű seriff a hibás, és ezen a tényen nem változtat az sem, hogy vannak barátai. A tanú nagyon sokat segíthet az eljárás során, ugyanis egy objektív tanú és Te állsz szemben a balesetet okozóval.
A határozat kézhezvétele után nagyon résen kell lenni, ugyanis előfordulhat az, hogy az eset rögzítése során véletlenül(!) felmerülhet a Te hibád is, amit a biztosítók nem respektálnak. Ha számodra a nem megfelelő helyzetet mutatja a határozat, akkor feltétlenül keress meg minket. A biztosító az ügy jogerős lezárását követően dönti el, hogy kinek fizet.

Üdvözlettel:
TanácSOS


Tisztelt TanácSoS!

Köszönet a tanácsért, szerencsére a jogerős rendőrségi határozatban, amit tegnap megkaptam a nyugdíjas rendőr volt a hibás, bevittem a biztosítóhoz, remélem innentől kezdve minden rendben lesz.

Köszönettel:
Varga Viktor