Majdnem szabályos előzés

2002.07.19. 14:35

A következő dombtetőn meg várt a rendőr, és feljelentett, mondván, a szabály az szabály.

Tisztelt TanácSOS!

Érdekelne a véleménye az alábbi történettel kapcsolatban.
Március környékén a 2/a úton jártam úgy, hogy egy kamiont előztem egy dombos-völgyes szakaszon. Kb. az első domb tetején mentem ki előzni, (záróvonal volt+az én oldalamról terelővonallal felszakítva, tábla nem tiltott, szembejövő nem volt a következő domb tetejéig, ami kb. 5-600 m, napsütötte, kiváló látási viszonyok, száraz úttest) a lejtőn lefelé kb. félúton voltam a kamion mellett a szembejövő sávban, s a lejtő alján illetve a következő emelkedő elején már a kamion előtt voltam.
Nem akadályoztam, nem veszélyeztettem senkit. Ami a problémát okozta, hogy a haladási sávba visszatéréskor kb. 2-3 méteren már a záróvonalon tértem vissza, mert itt már a szembejövőnek lett volna záróvonal+terelővonalas előzési lehetősége. Kb. így nézhetett ki az útfelfestés középen:
=-=-=-=-=- - - - - - - - =-=-=-=-=, vagyis mindkét irányban a lefele haladók előzhettek. A következő dombtetőn meg várt a rendőr, és feljelentett, mondván, a szabály az szabály. Ráadásul még megállította a kamionost is, gondolom tanúskodásra késztetve/kényszerítve...
Kb. másfél hónapra rá kijött a bírság, 15 000Ft+1 pont, amit elsőre kicsit sokalltam. Írtam is vissza, hogy sokallom, meg nehéz anyagi helyzet, 8 gyerek eltartása, stb. próbaképpen; de visszajött a határozat, hogy marad a büntetés, nem engednek, csak maximum részletfizetést. Ez volt kb. 2 hónapja, azóta nem fizettem semmit, és felőlük sincs semmi reakció.
Mit lehet, illetve mit tanácsos ilyenkor tenni?
Elnézést, ha kissé bő lére lett eresztve a dolog, de a részletek szerintem jelzik, hogy ez nem lehet egy fajsúlyos szabálysértés.

Választ előre is megköszönve, üdvözlettel:
Kiss Zoltán

Kedves Zoltán!

Csak a jövőre vonatkozó tanulságként: Ha a határozattal nem értett egyet (tehát a pénzbírság összegével), akkor azt kellett volna vitatni, nem pedig részletfizetést kérni.
Ezzel, hogy részletfizetést kért, úgymond elismerte bűnét, tehát a határozat jogerőre emelkedett. Itt már sajnos nincs mit tenni. Legközelebb érdemes előbb hozzánk fordulni, s csak utána levelezni a hatósággal...

Üdvözlettel,
TanácSOS