Karambol rossz féklámpa miatt

2002.08.29. 17:26

Természetesen lehet a véleményünket kérni, és ez ingyenes.

Üdvözlöm,

Horváth Tamás vagyok, ellátogattam az oldalukra és elolvastam a bemutatkozásukat, bár arról nem esett szó - biztos csak elkerülte a figyelmem - hogy levélben lehet-e a véleményüket kérni és az ingyenes-e vagy sem?

A fentiektől függetlenül az alábbiakban leírom a saját problémámat.
2002.08.13.-án Fót város belterületén haladtam, amikor az előttem addig szabályosan közlekedő autós későn vette észre azt az utcát ahová szeretett volna befordulni, és ezért hirtelen fékezve megállt, de a féklámpája sajnos nem működött.
Autómmal hátulról belecsúsztam, a fiatalember elismerte a hibáját mind a baleseti bejelentőn, mind az általa külön megírt kiegészítő nyilatkozaton. A kárfelvétel folyamán a kárfelvevő jelezte, hogy nagy valószínűséggel (szerinte 99%) nem fognak fizetni, mivel én hátulról szaladtam bele az előttem menőbe, és ebben az esetben mindig a hátsó a hibás, mivel nem tartja be a követési távolságot.
Próbáltam védekezni hogy a féklámpa hiánya miatt már csak kritikus esetben tudtam észlelni hogy az autó előttem hirtelen megállt. Ha jól tudom a Kresz azt írja elő hogy lakott területen belül akkora távolságot kell hagyni hogy az előttünk menő hirtelen fékezése esetén is biztonságosan meg tudjunk állni (de annak van féklámpája).
Továbbá arról informáltak hogy 2 másodpercnyi követési távolságot kell minden esetben tartani, ha ezt 50km/órás sebességnél nézzük, akkor ez megközelítőleg 28 m. Állítólag az első másodperc az észlelésre, a második másodperc a cselekvésre vonatkozik.
A kérdésem az hogy mi a helyzet az én esetemben, amikor is a féklámpa hiányában biztosan veszítettem némi időt mire felmértem hogy az előttem lévő megállt. Ezáltal jóval a biztonságos megállási zónán belülre kerültem és szinte esélyem sem volt elkerülni a koccanást. Jól belátható útszakaszon haladtunk és nem lehetett semmi olyat látni, ami miatt neki hirtelen fékezésre lett volna oka.
A problémámat fokozza hogy míg az előttem haladó autón semmi kár nem tapasztalható addig az én járművemen kb.: 150eFt.
Kérem, amennyiben lehetséges válaszoljon, hogy van-e valami értelme az okfejtésemnek, vagy vesztett ügyön lovagolok?

Üdvözlettel:
Horváth Tamás

Kedves Tamás,

Az első kérdésedre a válasz:
Természetesen lehet a véleményünket kérni, és ez ingyenes. Viszont abban az esetben, ha az ügyben további segítségre van szüksége, az meghatározott díjszabás szerint történik.
Ezt a lehetőséget érdemes igénybe venni "kárenyhítés" és az ártatlanság bizonyítása céljából.
Az esetében leíratak alapján, ha megnyugatóan bizonyítható, hogy az előtte haladó autó féklámpája nem működött, Ön nem lehet hibás, hiszen nem észlelhette az előtte haladó fékezését, és így nem tudott annak megfelelően időben fékezni. A 2 mp követési távolság nem létezik, hiszen a követési távolság mindig a sebesség függvénye.
Amennyiben a biztosító nem fizet, és rendőrségi helyszínelés sem volt, akkor érdemes minket megkeresni a regisztráción keresztül, hiszen nem mindegy, hogy Ön fizeti a 150 000 Ft-ot vagy a biztosító...

Üdvözlettel:
TanácSOS


Üdvözlet!

Némi hibát fedeztem fel a rossz féklámpás cikkben, illetve annak válaszában.
"A 2 mp követési távolság nem létezik, hiszen a követési távolság mindig a sebesség függvénye." Létezik, és a két másodperc követési idő pont biztonságos távolságot (követési távolságot) ad, ami éppen a sebesség függvénye.
Ezt jobb lenne kijavítani.

Üdv:
Patrik

Kedves Patrik,

Köszönöm az oktatását, de véleményem szerint létezik Magyarországon egy KRESZ nevezetű jogszabálygyűjtemény, amit gyakrabban kellene forgatnia néhány autósnak.
Egészen pontosan nem láttam 27. paragrafusban ilyen 2 másodperces követési távolságot. Változott volna a szabály?
Ez megoldhatatlan is lenne. Nem lehet stopperórákat felállítani az M7-esen, hogy folyamatosan nyomon követhető legyen a 2 mp, de a benzinkutaknál sem lóghatnak a szalagkorláton a szerelők, hogy táblán mutassák az időkülönbségeket.
Nem tudom, hogyan érezné magát egy Wartburgban 130 km/h sebességgel két másodperce egy BMW mögött vészfékezés esetén... Elég nyomottan :))
A követési távolság az ember, a sebesség, az út és a technika függvénye. Nem lenne túl igazságos, ha valaki bizonyíthatóan 2 másodpercen túli követési távolságot tartva, ezen "biztonságos" távolságról beleszaladna hátulról az Ön autójába, és ezért Ön lenne a hibás mert fékezett.

Üdv:
TanácSOS