Apró jogi kérdés rendőri intézkedésről

2002.11.14. 15:17

Lejárt az az idő, amikor három ember együtt tartózkodása csoportosulásnak számított.

Tisztelt TanácSOS!

A konkrét kérdés az "illegális" gyorsulási versenyekről szólna.
Történt (nem is olyan régen), hogy gyülekezett a népesség egy parkolóban (Pólus parkoló, éjszaka), semmi gyorsulási helyzet, csak gyülekezés. Nevezhetnénk baráti találkozásnak, vagy véletlenszerű egymás mellé parkolásnak.
Rövid időn belül (kb. 5 perc) megjelent egy rendőrautó. Két, jól szituált (mondhatni normális) rendőr szállt ki, majd távozásra szólította fel az ott parkoló autók tulajdonosait (és természetesen mindenki mást is), rövid időn belül kihívható rohamrendőrökre, mindenki "begyűjtésére", egyéb, gumibottal történő meggyőzésre (nem általuk, hanem majd a rohamosok által) hivatkozva.
Az indok, hogy a Pólus parkolója magánterület, ne akarjunk balhét (mindez az üzletközpont zárása után, kb. hajnali fél 2-kor történt, bár a parkoló külön nincs elzárva).
A kérdésem az lenne, hogy mennyire jogszabályellenes parkolni egy ilyen parkolóban (amely valamely intézményhez tartozik), egyátalán van-e olyan parkoló, ahol lehet, és van-e olyan, ahol nem lehet össznépi parkolást tartani?
Egy apró gondolatot vettem még észre az egyik friss cikkben:
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy egyelőre három rendőrautó vonult ki az üzemhez, de beavatkozniuk nem kellett, az akció ugyanis nem közterületen, hanem az üzem területén folyik, ahova bejutottak a Greenpeace aktivistái. A szóvivő fogalmazása szerint békés tüntetés zajlik az üzem területén.
Akkor viszont nem avatkozhatnak be a rendőrök, ha nem közterületen történik bármi is?
A válaszotok nagyon fontos lenne.

Köszönettel,
Attila

Kedves Attila,

Az első észrevételedre a válaszunk az, hogy teljesen szabályos a parkolóban éjszaka parkolni, és körülötte beszélgetni, összeverődni, ugyanis semmiféle KRESZ-szabály, illetve tábla nem tiltja, hogy a Pólus parkolóban parkolj, és ott tartózkodj.
A rendőr intézkedése teljesen jogtalan és alaptalan volt.
Más kérdés, hogy közbiztonsági szempontból intézkedhet a rendőr, de ha nem követtek el semmi törvénybe ütközőt, lásd feljebb, akkor csak igazoltathat és nem küldhet el.
Lejárt az az idő, amikor három ember együtt tartózkodása csoportosulásnak számított.

Üdv,
TanácSOS