Felelősség

2002.12.06. 16:33

Az ütközés nem lehet feltétele a biztosító kifizetésének.

Tisztelt TanácSOS!

A következő esetről szeretném kikérni a véleményét: vidéki, kétsávos, záróvonal nélküli úton haladtam és egy kanyarban az egyik szembe jövő autós előzésbe kezdett, mivel valószínűleg későn vett észre. Ezáltal én hirtelen fékezésre, irányváltásra kényszerültem, minek a következményeként az autó megcsúszott, próbáltam manőverezni, de végül kicsúsztam az árokba majd a szántóföldre. Közben az autó többször megpördült, a tetejére is ráesett és teljesen összetört, szerencsére nekem egy-két karcoláson kívül semmi bajom nem esett.
Sem az előző, sem az előzött autóval nem ütköztem. Az úton, mint később kiderült, mezőgazdasági gépek által felhordott, autók által jól ellapított sárdarabok is voltak, ami ugyancsak közrejátszhatott a megcsúszásban.
A másik autós elismerte a felelősségét, az előzött autóban utazó két személy látta az eseményt, személyi sérülés nem történt, rendőrt nem hívtunk, és ez alapján ki is töltöttük a baleseti bejelentőlapot.
Azt hallottam, hogy ha nincs ütközés, a biztosító nehezen, vagy nem téríti meg a kárt. Igaz ez, illetve milyen alapon járhat el így a biztosító, ha a felelősséget elismerték?
Az, hogy a megengedett 90 km/h-nál nagyobb sebességgel mentem, de ez nem bizonyítható, mennyiben játszik szerepet az esetben? Illetve, ha ez bizonyítható lenne, fennáll-e még a másik autós felelőssége a balesetért?

Tisztelettel,
Kovács Attila

Kedves Attila,

Az ütközés nem lehet feltétele a biztosító kifizetésének. Abban az esetben ha a másik autós elismerte a felelősségét a biztosítónak fizetni kell.
Az, hogy 90 km/h-nál nagyobb sebességgel ment, nem hiszem, hogy bizonyítható, és nem is releváns, ugyanis nem az Ön hibájából következett be a baleset, tehát a felelősség a másik autóst terheli.

Üdvözlettel:
TanácSOS