Ki felelős a balesetért?

2003.07.28. 22:57

Annak nincs jelentősége, hogy a terelőbója fel volt döntve vagy sem.

Kedves Kárszakértő!

A következő problémával fordulok önhöz.
2002 decemberében elég súlyos autóbalesetem volt. Hazafelé menet a szembejövő sávot útfelbontások miatt leszűkítették. Az útelterelő bóják nem voltak kivilágítva, némelyik el is volt döntve, valamint semmilyen sebességkorlátozó tábla nem volt kitéve.
Ezért szabályosan, a megengedett 50 Km/h-s sebességgel mentem, amikor a szembejövő autó hirtelen áttért az én sávomba, és az ütközés elkerülhetetlen volt.
Mint utólag kiderült, a másik sofőr annyira lehúzódott, hogy belehajtott az útfelbontásba, ráhajtott az útelterelő bója szélére, és az megdobta a kocsi elejét, ezért történt a baleset.
Több mint 6 hónapot vártam a rendőrségi határozatra, ami a következőket tartalmazza: Nem találták meg a tettest, aki felborította a bójákat (!), ezért a balesetben egyik fél sem hibás. Az igazság az, hogy a másik sofőr nem a felborított bójára hajtott rá, és a rendőrségi jelentésekben is az szerepel, hogy több mint 50 métert haladt az útfelbontásban, vezetéstechnikai hibát elkövetve.
A biztosítóhoz elvittem a határozatot, ami szerint ők nem fizetnek, mivel az nem tartalmazza, hogy a balesetért melyik fél a felelős. Visszamentem a rendőrségre, ahol azt mondták, hogy nem állítanak ki másik határozatot, mert ebben minden le van írva, ez alapján fizetniük kéne, és különben is ki tudják kérni a baleset papírjait. Vissza a biztosítóhoz, ott azt mondták, hogy nem tudják kikérni a papírokat, és a határozat alapján nem tudnak fizetni.
Ilyen esetben mit lehet tenni? Kihez lehet fordulni? Esetleg a határozat ellen fellebbezést benyújtani?

Üdv,
Gábor

Kedves Gábor,

Az Ön által rendelkezésünkre bocsájtott adatok alapján elsődlegesen a balesetért felelős személy az, aki a felbontás miatt a kikerülést végezte.
Annak nincs jelentősége, hogy a terelőbója fel volt döntve vagy sem. Ezt csak a balesetet befolyásoló körülménynek lehet tekinteni. Kérje fellebezésében a tárgyalás megtartását (ha még nem volt), mert az ütközés helye, az út szélessége, a járművek sebessége mind tisztázandó kérdés.
Másik határozat csak a fellebbezés után hozható. Ha a fellebbezését még nem készítette el, ebben segítséget tudunk nyújtani, regisztráltassa magát és jöjjön be az irodánkba.
Hozza magával a rendőrségi jelentés példányát és a határozatot.

Tisztelettel:
TanácSOS

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.