Kerékpár kontra Ford

2003.10.13. 11:41

Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett levelem, de kitört belőlem a védtelen puhatestű.

Tisztelt TanácSOS!

Egy 4 éve történt balesetemmel kapcsolatban kérdés merült fel bennem. A történet röviden.
1999. március 18-án versenykerékpárommal haladtam egy szervizúton. Az út elején előzőtt meg egy Escort, amivel később közelebbi kapcsolatba kerültem. Nem voltam rest 40-45 km/h-val közlekedni, amivel könnyűszerrel megközelítettem az előttem haladó Fordot. Az autó az út jobb széle felé közeledve, már szinte megállva, olyan lassan haladt, mire én irányjelzést adva (karral) az előzésébe/kikerülésére készültem.
A meglepetés eztán következett, hirtelen a jobb oldalról (gondolom megfordulás céljából) bevágódott az út közepére. Én már olyan közel voltam, és akkora volt a sebességem, hogy nem tudtam kivédeni az ütközést. Belerohantam, mint később kiderült csak a kulcscsontom tört el, és némi anyagi kár keletkezett kb. tízezer forint értékben. Rendőrt, mentőt nem hívott, hazaszállított, és adatai felírása után távozott.
Abból kifolyólag, hogy már szerencsére a bírósági tárgyalások is lefolytak (röpke 3,5 év alatt), első és másodfokon is, és azóta vezetői engedélyt szerezve is pontosan ismerem az autóvezető vétségeit. Mindkét fokon nyertem, és végül elismerte a felelőségét. Képtelen indokokkal próbálta menteni magát, de természetesen elmarasztalák (sávváltás előtti meggyőződés, tükrök nem használata, segítséghívás elmulasztása, ugyanis enyhén sokkos állapotban voltam közvetlenül az ütközés után).
Kérdésem, hogy érdemes-e polgári peres úton folytatni az ügyet, hogy én is lássak valamit az ügyből, mert eddig csak ő járt rosszul, no meg a bírsággal az állam jól! Mint írtam, nem jelentős az anyagi kár, és nincs kedvem újra jó pár évet a bírósággal kapcsolatban állni. Őszintén szólva örülök, hogy olyan simán megúsztam a dolgot, de a végső büntetéssel nem békültem ki még máig sem, főleg úgy, hogy én semmit nem láttam az ügyből. 3,5 év után már nem vették el a jogosítványát, mert addig példamutatóan vezethetett tovább. Nagyon jó, aki személyautót úgy vezet, mintha teherautót vezetne, mert hogy ő azt szokott.
Most a mentős a személyautójába ülve átmegy minden piroson megszokásból??? Tehát a pénzbírság mellett én szívesen fogadtam volna ezt a komolyabb büntetést, hogy komolyan elgondolkozzon vezetési szokásain. Ez sajnos a magyar bíróságok rendkívüli gyorsaságának köszönhetően elmaradt, bele sem merek gondolni, mennyi ilyen veszélyes vezető közlekedik útjainkon.
Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett levelem, de kitört belőlem a védtelen puhatestű. Talán én azért vigyázok vezetés közben sokkal jobban az egynyomvonalakra, mert ismerem a helyzetüket?
Egy fontos plusz kérdés, mert látom szerencsére az alapvető dolgokra is készségesen válaszolnak. Mit jelent pontosan a forgalom ritmusa? Ez már régóta foglalkoztat, főleg vezetés közben. Mert az normál, hogy városban akár 50 km/h-val kerékpározva elhúznak mellettem az autók. Tényleg, a kerékpárosok 40km/h-s sebességkorlátozását mennyire veszik komolyan a szervek, számíthatok traffipax-ra?

Üdvözlettel:
Pázsit Gábor

Tisztelt Gábor!

A balesetével kapcsolatban nem tanácsoljuk, hogy a kártérítés miatt polgári peres eljárást inditson.
A traffipax elvileg a kerékpárost is lefotózhatja, de mivel nincs rendszáma, nehéz eljárást inditani.

Üdvözlettel:
Tanácsos

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.