A lámpa esete

2004.01.28. 12:30

Ha ez a rendőri intézkedés elmaradt, nagy hiba.

Üdvözlet!

Tanácsot szeretnék kérni!
2003. dec. 30.-án a XIX. kerben az Ady Endre úton haladtam, nedves úton, 50 km/h óra sebességgel. Zöld jelzésű kereszteződéshez közeledtem (Ady E. és Kisfaludy utca sarka), egyenesen haladtam tovább, mire beértem a kereszteződésbe a lámpa sárgára váltott. Balesetveszély nélkül megállni már nem volt mód, habozás nélkül haladtam egyenesen tovább. Hangsúlyozom, a lámpa egészen biztosan nem volt piros, sőt éppenhogy sárgára váltott mikor áthaladtam alatta. Erre az utasom a tanú.
A kereszteződés túloldalán, teljesen váratlanul szemből elémfordult egy Daewoo Matiz. Feltételezem, balra nagy ívben akart fordulni. Pont a lökhárítóm elé fordult, frontálisan ütköztünk. Feltételezem, balra nagy ívben akart az én sávomon keresztül befordulni a Kisfaludy utcába. Tudomásom szerint tanúja van rá, hogy zöld jelzésre kezdte meg a fordulást, igaz tudomásom szerint azt is bevették a jegyzőkönyvbe, hogy nagyon fáradt volt, nem látta a szemből közeledő autót (látási viszonyok rendben voltak, este 18 óra volt, azaz sötét, de egyébként zavarmentes, és az autóm ki volt világítva), továbbá azt állítja, hogy kinyomott kuplunggal egyesben várta a szabad jelzést.
Mivel egészen biztos voltam benne, hogy szabályosan jöttem, miután kihívtuk a mentőt, rendőrséget (nem történt személyi sérülés, bár ez leginkább szerencse volt) azonnal szemügyre vettem a szóban forgó lámpa működését. Egészen biztos vagyok benne, hogy hibásan és balesetveszélyesen működik. Van egy pont, ahonan nagyszerűen látszik az adott lámpák működése.
Tehát én haladtam egyenesen... Az én lámpám kb 5 mp-ig sárga mielőtt pirosra vált, de e közben a szemből fordulók lámpája már zöldre vált, az átfedés kb. 2mp, ami pont elég arra, hogy szemből áthaladjon egy autó, és még egy elémforduljon!!!
Erre felhívtam a helyszínelő rendor figyelmét, továbbá bele akartam írni a vallomásomba (nem hagyta), még tovább lépve még ott a helyszínen feljelentést akartam tenni a lámpa üzemeltetője ellen gondatlan veszélyeztetésért, illetve jelentős anyagi kár okozásáért. A helyszínelő úr elutasította, és a XIX. kerületi kapitányságot ajánlotta fel, de megígérte, hogy feljegyzi, és kivizsgálja a lámpa működését.
Másnap reggel videokamerával és 2 tanúval felszerelkezve megvizsgáltuk a lámpa működését, majd tanúkkal, és videofelvétellel elmentünk a XIX. kerületi rendőrkapitányságra...és vártunk, és vártunk, majd elpanaszoltuk a problémánkat.
Szabályosan ki akartak dobni a hülyeségünkel, nem hagyták, hogy feljelentést tegyek!!! Egy papírra felvette a bejelentésemet, de a nevemet, adataimat, aláírásomat nem kérte... Feltételezem, így akart elhajtani, de a hangnem és a hozzáállás nyilvánvalóan botrányos volt.
A kár valóban jelentős, mindenképpen többszázezer forintos nagyságrendű, de ha mindkét autót vesszük alapul akkor nyilván túllépi a milliós tételt, az általam vezetett autó lökhárítója, hűtője, motorházteteje, szélvédője, homlokfala erősen sérültek. Sárvédői, lámpái, és még sok egyéb kevésbé, de jelentősen sérült.
Elsősorban kíváncsi vagyok mit tehetek még... másodsorban aggódom, hogy hónapokig semmi se fog történni, és mire valaki intézkedne, a lámpát vagy megjavítják, vagy kitalálják, hogy a működése nem feltétlenül fedi a dec. 30-ai állapotot.
- hol lehet bejelenteni, hatósági tanúkkal rögzíteni a lámpa működését?
- hogy tarthatok igényt kártérítésre a lámpa üzemeltetőjétől?
- szabályosan jártak el a XIX. ker rendőrkapitányságon, mikor nem engedtek feljelentést tenni?

Előre is köszönöm a segítséget!
Kiss Attila

Tisztelt Kiss Úr!

Önök a baleset helyszínén nem tudtak megegyezni a felelősség kérdésében, éppen ezért hívtak rendőrt. A rendőr kötelesége lett volna, hogy megkísérelje tisztázni a felelősséget, és ha ez nem vezett ereményre, feljelentést kellett volna tennie, rögzitve benne a jelzőlámpa működésére tett kifogásokat, illetve az általa tett megállapításokat is.
Ha ez a rendőri intézkedés elmaradt, nagy hiba.
Azt megteheti, hogy írásban utólag beadja, és ezt köteles a rendőrség elfogadni.

Tisztelettel:
Tanácsos