Rendőrautó megdobálása

2004.02.19. 14:56

Hivatalos személy elleni erőszaknak minősül.

Kedves TanácSos!

Az utóbbi időben még az eddigeiknél is gyakrabban látok Budapesten radaros autókat olyan helyszíneken, ahol a cél a kaszálás. Az összeset most nem sosorlnám fel, de a két leggusztustalanabbat (M7 kivezetőn a bokorban, és M3 bevezető az uszoda előtt) egyszerűen el nem viselhetem, és szerintem sokan vagyunk ezzel igy. Amellett, hogy ez a dolog a rendőrség részéről etikátlan, még balesetveszélyes is.
Szerencsére mindig figyelek rájuk, ezért nekem személy szerint még nem akadt velük közös ügyem. (Ahelyett, hogy a forgalomra figyelnék, az út szélét kell pásztáznom folyamatosan ezeken a helyeken - nesze neked közlekedésbiztonság).
Az a gondoltata támadt egy barátomnak, hogy egész egszerűen megdobálja (megdobáljuk, mivel mélységesen egyetértek) őket (az autót) tojással. Jó büdössel, ami már zöld, csomós és mozog.
A kérdésem az lenne, hogy ez kimerít-e valamilyen (pl hatóság elleni erőszak) jogi kategóriát, vagy sem? Természetesen nem haladó gépkocsiból, hanem gyalogosként, egyéb közlekedők zavarása, veszélyeztetése nélkül. Ez esetben számíthatunk-e bármiféle szabálysértési vagy egyéb jótéteményre a mélyen tisztelt, minden bizonnyal magasan kvalifikált és felelősen cselekvő, szolgáló és védő embertársaink részéről?

Köszönettel,
Viktor

Kedves Viktor,

A rendőrséget nem a kaszálás orientálja, csak a munkájukat végzik. A baleseti okok között sajnos első helyen állnak a sebességtúllépés miatt bekövetkezett balesetek.
Tessék szíves lenni a sebességet betartani, és nem kell a traffipaxos autóknak lekötnie az Ön figyelmét, mert ebből valóban baleset lehet.
Azt nem tanácsolnám, hogy a rendőrségi autót megdobálja bármivel is, mert hivatalos személy elleni erőszaknak minősül, megfejelve károkozással. Ha szeretne szabad levegőn maradni, ne hajtson gyorsan és ne dobálja meg a rendőrautót.

Tisztelettel : Tanácsos