Eltiltás alatti vezetés

2004.03.23. 23:06

Elzárással vagy százötvezezer forintig terjedő pénzbüntetéssel büntethető.

Tisztelt Tanácsos!

Nekem egy baleset miatt (ittas gyalogos átszaladt volna a kétszer háromsávos osztottpályás úton a tilos jelzés ellenére este 10 órakor) pillanatnyilag az ügyészség szünetelteti a vezetői engedélyemet a jogerős határozatig.
70-es tábla volt, zöld jelzésem, féknyom 44,8 m, 0 Celsius-fok Nyári gumi, egyenetlen útfelület (a féknyomom hullámzott, mintha ABS lett volna az autóban)
Ford Mondeo 1,8 TDI ABS nélkül, 97-es. A szakértő 1200 kg-mal számolt 92-97 km/h-t. Az autó súlya 1330Kg + 2utas, Kb: 150 kg.
Emlékezetem szerint 75-80 km/h-val haladtam a középső sávban. A gyalogos bemutatások szerint a 10 métert kb 5,8 s alatt tette volna meg. A fékezés kezdete és az elütési pont között 10,8 méter tettem meg.
Kérdésem lenne, hogy a súlyeltérés befolyásolhatja-e ilyen mértékben a számítást? És mit kaphatok, ha a szüneteltetés ellenére autóba ülök? Én nem érzem magam hibásnak.

Előre is köszönöm válaszát.
Oszvalcsek Laszló

Kedves László,

Az ügyirat és a szakértői vélemény ismerete nélkül nehéz tanácsot adni

.
A gépkocsin lévő súly a jármű lassulását befolyásolja. Ha a szakértő nem a raksúllyal számolt, lehet kérni a szakértői vélemény kiegészítését.
Amennyiben az eltiltás ideje alatt vezet, és elkapják, akkor az ügyét a bíróság bírálja el, és elzárással vagy százötvezezer forintig terjedő pénzbüntetéssel büntethető.

Üdvözlettel:
TanácSOS