Álíltólagos tilosban parkolás

2004.04.07. 15:38

Várható-e, hogy a Rendőrség felismeri, hogy a szabálysértést nem tudja bizonyítani?

Tisztelt Tanácsos!

Tavaly decemberben a pesti alsó rakpart déli végénél, a Közgáz előtt parkoltam. A rakpart elején "megállni tilos, 50m" tábla van. Megítélésem szerint (hevenyészett mérés alapján) ennél messzebb álltam a táblától, ha csak néhány méterrel is. (Jól emlékszem rá, mert éppen az 50 m-es kiegészítő tábla miatt le is léptem a távolságot.)
Néhány héttel később kaptam egy levelet, amelyben egy szervezet - sajnos elfelejtettem a nevét - pénzt kér tőlem a tilosban parkolásért, kiegészítve azzal, hogy amennyiben nem fizetnék, feljelentenek a Rendőrségen, és a szabálysértési eljárás lefolytatása során lehetőség lesz a jogorvoslatra. Ebben bízva nem tettem semmit.
Nemrég jött egy levél a Rendőrségtől, amelyben szó nincs jogorvoslatról, mindössze az iránt érdeklődnek, ki vezette a járművet a szabálysértés elkövetésekor. Természetesen nem fogom megtagadni az adatszolgáltatást (már csak azért sem, mert az autó céges), azonban az érdekelne, mire számíthatok a továbbiakban?
Kérhetem-e a rendőrségen, hogy mutassák be a bizonyítékokat, amelyek igazolják, hogy a tiltó tábla hatálya alá eső területen parkoltam? Ha igen, hogyan és kitől kell ezt kérnem?
Csatoljak-e az adatszolgáltató nyomtatványhoz valamiféle levelet, amelyben leírom, hogy véleményem szerint nem követtem el szabálysértést? Mikor és milyen formában kellene ezt jeleznem?
Mi az, amit semmiképpen ne írjak alá/ne tegyek, mert elvágnám vele a bírság jogos meg nem fizetése felé vezető utat?
Ha bíróságra kerülne az ügy, kinek kellene a szabálysértést bizonyítania? A Rendőrségnek, vagy a feljelentőnek? Feltételezem, hogy az autót lefényképezték; abban azonban majdnem biztos vagyok, hogy a fényképről sehogyan sem lehet megállapítani, milyen messze áll az autó a kérdéses táblától (az pedig egészen biztosan nem fog látszani rajta, mi volt a kiegészítő táblán). Bizonyító erejűnek tekint-e vajon a bíróság egy ilyen fényképet?
Ha jól tudom, a szabálysértések elévülési ideje hat hónap - ez akkor is érvényes, ha közben már eljárás indult, vagy csak az eljárás megindításáig?
Várható-e, hogy a Rendőrség felismeri, hogy a szabálysértést nem tudja bizonyítani (mivel meg sem történt), és eltekint a bírósági eljárástól, amennyiben nem ismerném el a szabálysértés elkövetését?

Válaszait előre is köszönöm, maradok tisztelettel,
Korn András

Kedves András,

Első lépésként javaslom, hogy menjen be arra kapitányságra, ahonnan a kérdőívet kapta

. Ott megtekintheti, hogy milyen bizonyítékok állnak rendelkezésükre.
Mindig az eljáró hatóságnak kell bizonyítani a szabálysértés tényét. Az elévülési idő a szabálysértés elkövetésétől számít.

Tisztelettel:
Tanácsos.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.