Kintfelejtett tábla

2004.04.15. 12:44

Ne nézze, hogy szabályosan állt-e a traffipax, hanem be kell tartani a közlekedési szabályokat.

Tisztelt TanácSOS!

Tudom, már sokszor kérdezték a következőket. De előbb az esetet írom le.
Hétfőn az M5 autópályán tartottam Kecskemét irányába, mikor elértem a hajdani fizetőkapukat, ahol a következő sebesség korlátozó táblák találhatók: 100, 80, 60, 40, 20, na most én jöttem pest felől 130 km/h-val, mikor az első táblát észleltem levettem a gázról a lábam, és motorfékkel lassítottam (gondoltam minek fékezni ész nélkül, majd ráérek közvetlen a kapu előtt, ja megjegyzem mivel volt matricám ezért nem szándékoztam megállni és az áthajtó kapu sávjában közelítettem.)
Ekkor jött a meglepetésszerű villanás (derült égből) mely egy fehér meseautóból jött. Ebben a pillanatban néztem a km órára, és sajna 80-at mutatott. Későbbi felderítésem után megállapítottam, a 40-es tábla után volt a vaku.
Valamint úgy rémlik, mintha a rendőrautó a két pályaszakasz között a járműforgalom elől elzárt területen várakozott sorstársaimra, mint hiéna a dögre. (Ezt még holnap megnézem, hogy valóban fel van-e festve.)
Tehát kérdéseim:
1. A súlyos sebesség túllépés miatt mi a legnagyobb pénzbüntetés?
2. Meddig vonhatják be a jogsim?
3. Ha valóban szabálytalan helyen állt a vakuskocsi, akkor az nekem miben jó?
4. Meg tudom úszni ezt valahogy?
5. Emlékezetem szerint a táblák azért lettek kihelyezve, hogy az autósok meg tudjanak állni a sorompók előtt. Most, hogy a sorompókat eltávolították, miért kell még mindig 20 km/h sebességre lassítani? (persze tudom, ez rajtam, mit sem segít)

Segítségét előre is köszönöm.
Kovács Dezső

Kedves Dezső,

Ha a sebességkorlátozó jelzőtáblákat kint hagyták, akkor azok változatlanul érvényben vannak, és azok szerint kell közlekedni.


Az első sebességkorlátozó tábla előtt már időben úgy kell csökkenteni sebességet, hogy mire a tábla elé ér, már a megengedett sebességgel haladjon, ugyanígy a többinél is.
Ha a km/órában, vagy jelzőtáblával km/órában meghatározott sebességet 100 km/órát meg nem haladó sebességkorlátozás esetén legalább felével, a 100 km/órát meghaladó sebességkorlátozás esetén legalább harmadával túllépi, hatvanezer forintig büntethető, és vezetői engedély 1 hónaptól l évig visszavonható. Ha traffipaxos gépkocsi a forgalmat nem akadályozó módon állt meg, akkor nem szegett szabályt, elzárt területen megállhat.
A rendőr azért van ott hogy megelőzze a szabálysetést, illetve a további baleseteteket. Ne nézze, hogy szabályosan állt-e a traffipax, hanem be kell tartani a közlekedési szabályokat. Ebből biztos nem lesz baja.

Üdvözlettel:
TanácSOS

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.