Kijelölt parkolóhely

2004.04.26. 10:43

Jól értelmezem a KRESZ-t?

Tisztelt tanácsos!

Jól értelmezem a KRESZ-t, hogy a közismert csak fél járdányi, illetve maradék másfél méter mellett is csak akkor lehet részben vagy egészben járdán parkolni ha azt tábla vagy útburkolati jel is kifejezetten engedélyezi? Mit takar ez esetben az útburkolati jel (az úttesten, a járdán, vagy mindkét helyen?) illetve a közlekedési tábla (kiegészítő táblán kifejezetten jelezve kell legyen, hogy a járdára, és oda milyen pozícióban lehet parkolni?)
Jól érzem, hogy ennek fényében pl a főváros budai oldalán és a pesti belvárosban is azokban a kis utcákban ahol egész egyszerűen nincs hely szabályosan, az úttesten parkolni, csak két kerékkel a járdára állva, autók tízezrei parkolnak teljesen szabálytalanul, abban a boldog tudatban, hogy szabályosak, holott bármelyik pillanatban bilincselhetők?
Ha a fenti szabályt vesszük figyelembe, akkor ezen kis utcák százaiban egyáltalán nem is lehet szabályosan parkolni.
Egy kedves ismerősömet nagyon ocsmány módon levették a fentiekre való hivatkozással.

Szebényi Gábor

Tisztelt Szebényi Úr!

Járdán, részben vagy teljes terjedelmében csak akkor szabad megállni, ha


-azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi (az fel van festve, hogy meddig lehet felhajtani)
- a jármű a járdának legfeljebb a felét foglalja el,
- a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 m marad.
Termesztésen ha kiegészítő tábla jelzi , hogyan fel lehet állni a járdára, akkor parkolhat. Budapest belvárosában sajnos ez gyakori eset.

Tisztelettel:
TanácSOS

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.