Szabálytalan előzés, kifogás

2004.05.14. 11:46

"Márpedig ennek az autónak kellett lennie, mert Ő kiszámolta."

Tisztelt totalcar!

Én egy konkrét eset kapcsán szeretnék érdemi információhoz jutni az Önök szaktudása alapján. A történetem a következő:
2003.08.15-én megállított egy rendőrmotoros szabálytalan előzés miatt, melyet nem ismertem el, így feljelentést tett.
2003.09.11-én megkaptam a szabálysértési hatóság levelét 20 000 Ft-os bírsággal, mely ellen kifogással éltem, ennek a levélnek a tartalma itt olvasható:
"Név:
cím:
Tárgy: Kifogás
név r. fhdgy.
Rendőrkapitányság
cím
Kifogással szeretnék élni a xxx ügyiratszámú határozat ellen. Véleményem szerint a 2003. 08. 15-én Törökszentmiklós külterületén haladó 4-es számú főútvonal 113. kilométer szelvényében lévő kereszteződésben nem követtem el szabálysértést.
Indoklás
Azon a napon Hely-ről utaztunk öt hónapos terhes feleségemmel beteg szüleihez Nádudvarra. Az igen nagy forgalmú 4-es főútvonalon haladtam gépjárműoszlopban, mikor engem megelőzve megállított Zana Péter Zoltán (83822 sz.) r. ftörm. Ez a 4-es főútvonal 119. kilométer szelvény előtt kb. 200 m-re történt, tehát a fent említett útszakaszhoz képest 6 km-rel arrébb állított meg. Ezt távolságot a rendőr is elismerte. Ebben a 6 km.-ben engem is megelőztek, illetve én is megelőztem egy személygépkocsit (természetesen a KRESZ szabályait betartva, szaggatott felezővonalnál) közvetlenül a megállításom előtt.
Ezt az előzést a fent említett rendőr rendben is találta, majd elmondta a 113. km. szelvénynél történt általa észlelt szabálysértést, mely előtt értetlenül álltam és nem ismertem el, mert azt megelőzően csak kb. 20-25 km-rel korábban előztem (szintén a KRESZ szabályait betartva) még Szolnok határában. Ezt azért tudom biztosan, mert a nagy forgalomban és a kis családom biztonságos utazása érdekében 70-90 km/óra sebességgel haladtam a gépkocsioszlopban, mely szinte egybefüggő volt.
Ő pedig állította, hogy "Úgy gondolja márpedig ennek az autónak kellett lennie, mert Ő kiszámolta". Mire én megjegyeztem "persze, mert ez egy BMW". Melyre a következő választ kaptam "Ő a sötétben nem is látta, hogy milyen autó csak azt, hogy fehér színű" és csak a megállításomkor írta fel a gépjármű típusát és rendszámát. Mivel a fent említett rendőr ragaszkodott az én állítólagos szabálysértésemről és az előbb vázolt indoklásomat nem fogadta el, feljelentést tett.
Én 11 éve rendelkezem jogosítvánnyal, mellyel napi rendszerességgel vezetek balesetmentesen, és még soha nem követtem el közlekedési szabálysértést.
A fent említett indoklás miatt szeretném, hogy kifogásom számomra pozitív elbírálásban részesüljön. hely, 003.szeptember.11. Tisztelettel: név"

A fent említett levélhez tartozik, hogy kicsit később (kb. 3-5 perc) érkezett még egy motoros rendőr, mely közölte társával, hogy meg van a teherautó vezető adatai, illetve az eset este teljesen sötétben kb. 21:15-kor történt. A később érkező rendőr mikor meghallotta, hogy nem ismerem el a szabálysértést erre azt mondta, hogy akkor nem lehet helyszínbírsággal elrendezni, a korábban megállított rendőr meg egyből feljelentést kezdeményezett, tehát, ha a második rendőr állít meg akkor helyszínbírsággal elintézhettem volna??? A büntetés POFÁRA megy??? A teherautó vezetőjét felhívtam telefonon és Ő az állította, hogy neki nem mondtak semmit sem csak elkérték az igazolványait ill. kiírták az adatait. Ez történt 2003.09.11-g Majd a következő levelet kaptam, már bírósági pecséttel 2004.05.04-én !!! (nem évült el ???) a lényeget leírva:
Kifogásomat nem fogadták el, mert a két rendőr ill. a rendőrök állítása szerint !!! a teherautó vezetője is állításukat igazolta, amit nem nagyon hiszek el. Az eset azért SÜRGŐS!!! Mert 8 napon belül tehetek ellenlépéseket.
Válaszukat mielőbb várom, hogy az eljárás törvénykövető-e?
Tisztelettel várom további tanácsukat is és elnézést a hosszúra sikerült kicsit kacifántos levélért.

Egy gépkocsivezető.

Tisztelt Tornyos Úr!

A határozat ellen a kézhezvételtől 8 napon belül tehet kifogást, melyben meghallgatását, valamint a tanúk meghallgatását is kérheti

. A bíróság tárgyalást fog tartani.. Legyen szíves ellenőrizni, hogy a kifogás után hozott határozat, és az előző határozat jogerőre emelkedése között eltelt-e 6 hónap, amennyiben igen, akkor az elévült.
Persze az ügy teljes ismerete nélkül nehéz így tanácsot adni, mert a dátumoknak itt nagy jelentősége van.

Üdvözlettel:
TanácSOS