Parkolási bírság

2004.05.14. 11:51

Mindegyik feltételnek meg kell lenni ahhoz, hogy a járdán parkoljon.

Tisztelt TanácSOS!

Az alábbi parkolási ügyben kérném ki a véleményét:
A mai napon járdán parkoltam a Bécsi úton. A Kiscelli utcai elágazás után, ahol egy főút, illetve egy megállni tilos tábla van. A megállni tilos táblához nem tartozik semmilyen kiegészítő tábla.
Az útkereszteződés után van két helyen is kihajtás, az irodaház parkolóiból. Ezek közül az egyik külön szegéllyel, az úttesttel egy szinten van kialakítva (megszakad a járda). A bírságon a 40 § (8) a. és b. pontra hivatkoznak.
A b pont biztosan nem igaz, mivel a járdának a felét nem foglaltam el, valamint a gyalogosoknak is biztosan megmaradt a 1,5 m hely. (erre egyébként tanúim is vannak)
A kérdésem, hogy az a. pontot ebben az esetben, hogyan kell értelmezni. A forgalmat, a parkolóból való kihajtást, illetve a gyalogos közlekedést sehogy sem akadályoztam.
A szegéllyel ellátott parkoló ki és behajtás után nem kell kitenni újból a megállni tilos táblát? Ezek ismeretében van-e lehetőség a bírság eltörléséről, vagy csökkentéséről (úgy, hogy az egyik hivatkozási pont nem igaz)?
Segítségét megköszönve

Üdvözlettel
Laki Balázs

Kedves Balázs,

Ha a megállni tilos tábla van csak kitéve, az az úttestre vonatkozik

.
Amennyiben a járdán meg engedik a parkolást, akkor kiteszik a megállni tilos tábla alá a kiegészítő jelzőtáblát, vagy felfestenék a járdára a parkolóhelyeket.
A 40.§.a-d.pontja együtt értelmezendő. Mindegyik feltételnek meg kell lenni ahhoz, hogy a járdán parkoljon.

Tisztelettel:
Tanácsos