Rokkantaknak fenntartott parkolóhely jelzése

2004.06.02. 13:35

A rokkantaknak kijelölt parkolóhely akkor szabályszerű, ha azt jelzőtábla jelzi...

A kisföldalatti Mexikói úti végállomása körüli P+R (azaz parkolj és utazz) parkolóterületen büntettek meg 8 000 Ft-ra, szabálysértés elkövetése miatt: rokkant parkolóhelyen álltam meg. Ez igaz, de az előzmények:
előző nap egy láthatólag semmi hibát nem követő autó kerekéről szerelték le épp a kerékbilincset, rendőri segédlettel.
Igazságérzetem nem engedte, hogy ne tegyem fel a rendőrnek a kérdést, hogy miért nem büntetik meg inkább a rokkant helyeken (felfestés az aszfalton) parkoló autókat. A rendőr kioktatott, hogy az csak volt rokkant hely, mert áthelyezték 200 m-rel arrébb. Különben is, itt nincsen kék tábla, ott az új helyen meg ott áll az új tábla. (Tényleg így is volt.) Mert csak az az igazi rokkant hely a KRESZ szerint, ahol az oszlop+kék tábla is ki van helyezve+felfestés az aszfalton - mondta a Rendőr.
Másnap üresen találtam a csak felfestett (de oszlopon táblával NEM jelzett) rokkant parkolóhelyet, amit boldogan elfoglaltam, hiszen hiszek a rendőrnek. 2 óra múlva rajta volt a büntetés, hogy közlekedési szabálysértést követtem el az ott parkolással.
Azt szeretném tudni, hogy akkor most mi az igazság, jogosan büntettek-e meg, vagy sem? Mikor rokkant hivatalosan egy parkolóhely?

Köszönöm előre is válaszukat!
Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

A rokkantaknak kijelölt parkolóhely akkor szabályszerű, ha azt jelzőtábla jelzi, nem elég csak az útburkolati jel. A tábla mellett fel is kell festeni a kijelölt helyet.
Ha nem volt kint tábla, akkor nem szabályos a kijelölés, ezért Ön nem büntethető.

Üdvözlettel:
TanácSOS