Parkolás, külföldi rokon

2004.07.07. 14:23

Ebben az esetben nem lesz elkövető, és nem tudnak kivel szemben eljárni.

Tisztelt TanácSOS,

Parkolással kapcsolatban kérdeznék:
Márciusban, a Széchenyi fürdővel szemben a parkolóban hagytam a feleségem autóját, a szobor mögötti részen. Talán ismerik a helyzetet, egymás hegyén hátán parkolnak...
A lényeg, visszatérve találtam egy kedves és lelkes közterületestől egy büntető cédulát 6 e Ft-ról, amely cédulán a rendszám rosszul van leírva (w helyett v olvasható).
Teltek-múltak a hetek, és a mai nap jött a rendőrségtől egy papír, melyben tájékoztatnak a parkolási szabálysértésről, továbbá kérik a tulajdonost (feleség), hogy tegyen eleget adatszolgáltatási kötelezettségeinek: ki vezette az autót. A papíron továbbá az is állt, hogy közeli hozzátartozó esetén megtagadhatja az adatszolgáltatást.
Namármost, a problémám az, hogy amennyiben tényleg szabálytalanul parkoltam (mint a képen is látható, két autó közé álltam be), nem fáj kifizetni a 6 e Ft-ot, de a feljelentés miatt azért összehúzom a szemöldököm, hiszen úgy látom, sokkal több lesz így, mint 6 e Ft: mit tegyünk ebben az esetben?
Ha megtagadjuk az adatszolgáltatást, akkor elvileg nincs bűnös, azaz nincs kire hárítani a felelőséget és a kapcsolódó büntetést.
Hallottuk azt is, hogy:
1. ezt meg lehet tenni egyszer, de utána menetlevelet kell vezetni(?). 2. mondjuk azt, hogy külföldi ismerős/rokon vezette, és megtagadjuk az együttműködést

Várom tanácsukat, kellemes hétvégét kívánok:
S. Balázs

Kedves Balázs,

Élhet ezzel a jogával, hogy nem nevezi meg, ki parkolt oda gépkocsival, ha közvetlen hozzátartozóról van szó.


Ebben az esetben nem lesz elkövető, és nem tudnak kivel szemben eljárni. Irattárba teszik a feljelentést. Hogy később kell-e menetlevelet vezetni, sajnos nem tudom.

Tisztelettel:
Tanácsos