Dudálás

2004.07.13. 12:46

A büntetés elengedését vagy enyhítését lehet kérni, és elég jó eséllyel indul...

Tisztelt TanácSOS!

Az alábbi ügyben szeretném a véleményét, tanácsát kérni.
A hajógyári sziget Mozaik utcai hídján egyik este 9 óra tájékán egy rendőrautó állt a híd közepén, és egy kerékpárossal beszélgettek teljesen elzárva a forgalmat. (csak egy jármű fér el a hídon, kikerülni sem lehet).
Mintha csak provokálni akartak volna valakit, hogy dudáljon rájuk. Rájuk kürtöltem, mire kipattantak, megszondázattak (nem mutatott ki semmit), megnézték nem-e lopott a kocsi, nem körözik-e, jogosítvány, forgalmi stb, stb, majd feljelentettek, hangjelzés jogosulatlan használata miatt, sőt meggyanusítottak, hogy a sziget olyan részén voltam ahova csak behajtási enmgedéllyel lehet behajtani.
A megjegyzéseim:
1) Megkülönböztető fény és hangjelzést nem alkalmazott a jármű,
2) rendőri intézkedés nem volt folyamatban
3) vészvillogót, irányjelzőt nem használtak.
4) szerintem a hídon nem állhattak volna meg (mögöttem is álltak, illetve szemből is jöttek volna autók)
5) Hogyan állíthatja a híd közepén állva, hogy a sziget melyik részéről jövök.
Mindezt este 9-kor, amikor az egész napi munka és egy 3 órás edzés után siettünk volna már hazafelé. Mivel 10e Forint helyszini bírságot mondtak, amit nem fogadtam el, a kérdéseim,
a) a feljelentés többe fog-e kerülni?
b) a fentiek alapján védekezhetem-e azzal, hogy provokáltak?
c) vagy inkább a fenti indokokkal csak a büntetés mérséklését kérjem?
d) hagyjam inkább az egészet, ha anyagilag nem okoz túl nagy megterhelést?
A feljelentést még nem kaptam meg, de a Totalcart olvasva arra gondoltam, hogy megpróbálok előre felkészülni a legrosszabra.

Üdvözlettel:
Török András

Kedves András,

Előfordulhat, sőt igen gyakran megesik, hogy a rendőr csak felírta az adatait, és valójában nem teszi meg a feljelentést.


Nekem úgy tűnik, hogy erőltetett volt a rendőri intézkedés. Persze ezt provokációnak is fel lehet fogni, őszintén szólva "jogosan". Olvasva levelét arra következtetek, hogy a kürt használata papíron mindenképpen szabálysértés, de bizzon az előadó bölcsességében, hogy a cselekményt enyhén fogja mérlegelni, és nem fog büntetést kapni. Az, hogy a kerékpárossal intézkedtek-e vagy sem, illetve beszélgettek vagy sem nem tudjuk eldönteni.
A rendőrök nem tudják bizonyítani, hogy a sziget olyan részén járt ahova csak behajtási enmgedéllyel lehet behajtani. Ha kap határozatot, akkor a büntetés elengedését vagy enyhítését lehet kérni, és elég jó eséllyel indul...

Tisztelettel:
Tanácsos