Vontatás

2004.08.25. 09:33
A teljes szerelvénynek kell 3,5 tonna alatt maradnia vagy csak a vontatóautó súlya számít?
Tisztelt Uram!

Vontatással kapcsolatban merült fel, hogy ha B kategóriás jogosítvánnyal vontatunk, akkor a teljes szerelvénynek kell 3,5 tonna alatt maradnia vagy csak a vontatóautó súlya számít.
Van, aki azt állítja, hogy különbség van a teherautóval vontatás és a személygépkocsival vontatás között. Ez azért furcsa, mert vannak típusok, amiket mindkét kategóriára le lehet vizsgáztatni.
Egyébként a konkrét helyzet, hogy 1120 kg max súlyú utánfutót kell húznom, ehhez szeretnék venni olyan kocsit, aminek max terhelhetősége 2380 kg alatt van. Egy autókereskedésben azt mondták, hogy nem kell ilyet vennem, elég ha 3,5 tonna alatt van. Másikban azt mondták, hogy ha tehergépkocsit veszek, akkor a teljes szerelvény számít, ha személygépkocsit, akkor csak a vontató.

Segítségét előre is köszönöm.
Márkus Péter

Tisztelt Márkus Úr!

a/ A 35/200.BM.r. szerint "B" járművezetői kategóriával az a 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi vezethető, melyben a vezetőülésen kívül legfeljebb 8 ülőhely van.
b/ Az a/pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó /könnyű/ pótkocsiból álló járműszerelvény. E járműszerelvény nem haladhatja meg a legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 4250 kg.
c/ Az a/ pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó /nehéz/ pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a pótkocsi legnagyobb megengedett össztömege nem haladja meg a vontató jármű saját tömegét. E járműszerelvény megengedett legnagyobb össztömege legfeljebb 3500 kg.
A fentiek alapján szíveskedjen kiszámolni az igényeinek megfelelőt, hogy a jogszabályban leírtaknak eleget tegyen.

Tisztelettel:
Tanácsos