Lakó-pihenő övezet helyesbítés

2004.08.25. 10:06
A félreérthető kereszteződések még évekig így maradnak, mert kijavításukra elég szűken mérik a pénzt.
Tisztelt Tanácsos úr!

Mint a Főpolgármesteri Hivatal forgalomtechnikusa (mi alakítjuk ki a főváros forgalmi rendjét), arra kérem Önt, hogy 2004. július 19-én kelt, Újra a lakó-pihenő övezetről című cikkben írt válaszát átgondolni szíveskedjen, mivel a levélírónak adott válasza minden valószínűség szerint hibás.
A levélíró leírása alapján, az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM rendelet (KRESZ) 39/A § elolvasása, és a (2) bekezdés magyarázatában meghivatkozott 28. § áttanulmányozása után nyilvánvalónak tűnik, hogy az említett útkereszteződés jobbkézszabályozású.
Ha nekem nem hisz, akkor az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984 (XII. 21.) KM rendelet Forgalomszabályozási műszaki szabályzat 11.2.3. pontban meghivatkozott 11.1.5. pontja bírhat meggyőző erővel, mely szerint "Korlátozott sebességű övezetekben csak egyenrangú útkereszteződések lehetnek".
A jelenséget ("arrafelé az utak közül az enyém számít kvázi főútnak") elég aggasztónak tartjuk. A dolog magyarázata talán az lehet, hogy a forgalomcsillapítás mikéntje elég sokat változott az első övezetek 20 évvel ezelőtti megjelenéséhez képest, még manapság is évente módosítanak valamit.
Egészen a legutóbbi évekig az volt a koncepció, hogy a jobbkézszabályozású útkereszteződésekben a jobbról érkező járműnek építettek sebességcsökkentő küszöböt, de a másik iránynak meg nem, mondván hogy úgyis lelassít, mert elsőbbségadási kötelezettsége van. A szóban forgó anomáliát szerencsére már észlelték a döntéshozók, és kijavították a szabályozást, így ma már nem épülnek ilyen megoldások. De a levélíró által említett félreérthető kereszteződések még sok-sok évig így maradnak, mert az önkormányzatok e célra elég szűken mérik a pénzt.
Mivel a rovatát nagyon sok közlekedő olvassa, akik készpénznek veszik az itt leírtakat (így vagyok ezzel jómagam is, ha nem forgalomszabályozási kérdésről van szó) kérem, hogy a hibát próbálják meg orvosolni.
Engedje meg még, hogy megkérdezzem, hátha tudja: vajon hol lehet a levélíró által említett útkereszteződés, mert elég hihetetlennek tűnik számomra, hogy autópályára visz ki.

Üdvözlettel:
Dér Balázs
XIII., IV, XV. kerületi forgalomtechnikai referens

Kedves Dér Úr!

Köszönjük a segítségét

, a 20/1984 (XII. 21.) KM rendelet Forgalomszabályozási műszaki szabályzatot eddig nem ismeretem, mint senki, aki a KRESZT-t forgatja.
Remélem hamarosan megszűnnek a félreérthető jelzések az utakon.

Tisztelettel:
Tanácsos