Továbbra is fekvőrendőr

2004.08.25. 10:51
A helyszín pontos ismerete nélkül nehéz kielégítő választ adni.
Hello!

Erre szeretném kikérni a véleményét:
"Mi a helyzet akkor, ha lakó-pihenő övezeten belül, azonos útminőségű (azonos szintben lévő, ugyanolyan betonozott), nekem jobbról eső útról érkező rendőrautónak nem adtam elsőbbséget? Baleset nem történt, csak utána kiintettek. A rendőrautónak táblája nem volt, így elvileg a kereszteződés jobbkezes, de neki fekvőrendőrön kellett áthajtania közvetlenül a kereszteződésnél, nekem nem. Arrafelé az utak közül az enyém számít kvázi főútnak, autópályára visz ki, az övék egy mellékutca volt.
Nem hagytam a helyszíni bírságot annyiban. Ön szerint helyesen? Köszönöm szépen a segítségét."

Szerintem hibásan válaszoltad, hogy a kérdezőnek volt elsőbbsége. Semmi tábla, se semmi, jobbról jött a rendőr - milyen szabály szerint van az emberünknek igaza?

T

Kedves Tamás!

Ezeken a fekvőrendőrökön a végtelenségig el lehetne vitatkozni. A helyszínt is pontosan kellene ismerni hogy pontosan lehessen válaszolni. Mivel a helyszínt nem láttam, lehet, hogy ahonnan a rendőr jött, az parkolónak számit. (fel van-e festve, van-e parkoló tábla), ha nem, akkor jobbkézszabály van.
De az is lehet, hogy forgalomszervezési hiba történt, mert a lakó-pihenő övezet végén szerintem ebben az esetben ki kellett volna tenni az elsőbbségadás kötelező vagy stop táblát. Egy főúton senki sem fog megállni arra hivatkozva, hogy jobbkéz szabály van.
Pl. Ha a Margit körúton az egyik alárendelt útról ellopják az elsőbbségadás táblát, senki sem fog a főútvonalon megállni, hogy a másik alárendelt útról érkezőt kiengedje mert ott nincs tábla, és jobbkézszabály szerint menjen. Érdekes események történnének.
Egy biztos a helyszín pontos ismerete nélkül nehéz kielégítő választ adni.

Tisztelettel:
Tanácsos