64 km/h-val a vasúti átjáróban

2004.08.26. 12:47
Ez komoly következményekkel jár...
Kedves TanácSOS!

Rendszeresen olvasom a rovatát, de eddig nem volt szükségem rá, hogy saját problémával kapcsolatban keressem meg. Ez a helyzet változott, egy (nálam) nem mindennapi sebességmérési problémával fordulnék önhöz.
A minap egy rendőrségi sebességmérő autó lencsevégre kapott egy kis lélekszámú Zala megyei faluban. A falu mindössze gyakorlatilag egy völgyből áll, melyen egy út megy keresztben. A mérőkocsi az út fönti végén állt, és a völgy aljában található vasúti átjárón áthajtó autók sebességét mérte. A bajtársiasságnak hála, a szemből jövők villogtak, azonban erre nem igazán volt szükség, hiszen betartottam az általánosan lakott területen belül elterjedt 50 km/h-s sebességkorlátozást.
Persze vasúti átjáróban némileg módosul ez az adat, amit viszont már későn vettem tudomásul, és körülbelül a fent megadott sebességgel hajtottam át a vasúti átjárón, melynek viszonylag elfogadható minőségű burkolata kivételesen ezt lehetővé tette. Természetesen leállítottak, és ellenőrizni kezdtek közútilag.
Ezek után a mérőkocsihoz hívtak, ahol is tudatták velem, hogy a vasúti átjárón 64km/h-s sebességgel hajtottam át, és bizony ez komoly következményekkel jár. Mivel láttam, hogy egy másik autós méltányossági alapon Kp-vel rendezi hasonló problémáját, én is rákérdeztem a helyszíni bírság lehetőségére. Természetesen ezt elutasították, és nekiláttak egy feljelentésbe sűríteni a történteket. A felvételt szerettem volna megnézni, de erre csak annyit mondtak, hogy most nincs lehetőségem.
A dologhoz tartozik, hogy nem volt a kocsimon első rendszámtábla, mivel az autómat előző este egy népszerű '-center' parkolójában egy (biztonsági őr szerint:) 'fiatal hölgy egy áhármassal' megtörte, és a rendszámot az autóm első lökhárítója elé esve találtam meg az össze-visszatört keretben. Mivel az említett '-centerben' található 24h-s nyitva tartással dolgozó hipermarketben éppen nem találtam új keretet, így arra gondoltam, majd holnap veszek valahol, addig pedig az ablakba teszem a rendszámtáblát, másnap kora reggel el is indultam vidéki munkám után, így jutottam el a fent említett településre, a többit pedig már említettem volt.
Természetesen a helyszínen intézkedő feltűnően intellektuális hatósági alkalmazott ezt is nehezményezte, valószínűleg joggal. És tényszerűen rögzítette is a feljelentés alján. Természetesen a rendszámom elvesztéséről szóló könnyfakasztó történetem látványosan nem érdekelte. Tehát miután megírta a feljelentésről szóló dokumentumot, megkérdezte, hogy elismerem-e a szabálysértést, és hitelesítem-e aláírásommal azt. Én pedig visszakérdeztem, hogy mi történik, ha nem ismerem el, mivel abszolút és teljességgel kizártnak tartom, hogy 64km/h-val hajtottam volna akárhol is a településen belül.
Erre csak annyit mondott, hogy az én dolgom, de ha bebizonyosodik, hogy a szabálysértéssel fenyegetés jogos, akkor természetesen a büntetésen felül még a meg növekedett eljárási költséget is a számlához írják. És hozzátette még azt is, hogy ők hárman is látták a fent említett tényeket, én pedig csak egyedül állítom ennek az ellenkezőjét. Mit volt mit tenni tehát, aláírtam a feljelentést és igen meggondolatlanul, talán az indulatnak ostobán hangot adva kissé látványosan távoztam a helyszínről, aminek a település főutcáján még bizonyára hosszú ideig látható nyoma lesz.
Tiszteletteljes kérdésem tehát Önhöz a következő lenne.
Bizonyító erejű lehet-e a hatóság részéről egy olyan képanyag, amin az autóm rendszáma gyakorlatilag nem azonosítható egyértelműen? Mivel munkaeszközöm az autó, van-e lehetőségem méltányossági alapon a jogosítványom megőrzésére, hiszen gyakorlatilag a jogosítványom nélkül holtbiztos, hogy valóban azonnal az utcára kerülök 15 év hitellel a nyakamban.
Befolyásolhatja-e a következményeket az a tény, hogy 9 év autókázás után még soha nem kerültem hasonló helyzetbe, egy régebbi ötezer forintos gyorshajtás kivételével még nem is volt ilyen ügyem, persze hatósági részről dokumentálva ez előbbi sem volt. Természetesen a felelősség alól kibújni nem akarok, de a tényekkel és a bánásmóddal messzemenően nem értek egyet. Mit javasol?

Véleményét előre is köszönettel,
Péter

Kedves Péter,

Ha megkapta a határozatot, be kell mennie a kapitányságra, és mindenképpen nézze meg a fényképfelvételt, hogy azon mi látszik.


Sajnos meg kell várni a határozatot, az ellen van csak jogorvoslati lehetőség.

Tisztelettel:
Tanácsos