Parkolói koccanás

2004.08.26. 13:13
Ha van az áruház parkolójában kamera, kérje be a bíróság, és tekintse meg a felvételeket.
Tisztelt Szakértő!

Ha lehetséges, véleményére lennék kíváncsi egy döntés meghozatalához. A történet szinte hétköznapi, de a megoldás bonyolulttá vált.
A helyszín egy áruház parkolója: megtörténik a kis koccanás. A kár pici, de nem tudnak megegyezni. A lányom sem ismeri el a felelősségét (szerinte, nekitolattak), a másik hölgy sem (szerinte, nekimentek). A hölgy autója a tetejébe német rendszámú volt. (nem tudni hogy jogosan vezette-e ?) Ő elhajtott a helyszínről, megegyezés nélkül.
Négy hét múlva (a mi valószínűsítésünk szerint, a biztosító nem foglalkozhatott Vele érdemben addig, amíg nincs felelős a balesetért), szabálysértési eljárást indított a rendőrség bejelentés alapján a lányommal szemben.
Az eljárás eredménye a szabálysértési határozat 10 000 Ft büntetés.
Indoklás: Bár egyik fél sem ismerte el felelősségét a koccanásért (a rendőrség ill. hatósága dönthetett így is). A lányom természetesen időn belül kifogásolt, mert véli, hogy az Ő szabálysértési határozata valaki tanácsára mégis a biztosítási ügylet bonyolításához kell.
Most ott tart a dolog, hogy már a Városi Bíróság végzése is megjött természetesen, mivel a szabálysértési hatóság dönthetett így is a dologról, azt hatályban hagyta. Lehetőség a tárgyalás kérése, amiben döntenünk kellene.
Kérdésünk:
1. Van olyan megoldás. ami ilyenkor követhető? (ennyire tisztázatlan helyzetben hogyan lehet a másiknak ennyire igaza) 2. Fel lehet-e használni a szabálysértési határozatott a felelősség biztosításhoz, hiszen, nem is az autótulajdonos jelentkezett a kárigénnyel.
3. Milyen fokozatai ill. meddig lehet elmenni egy ilyen tyúkperrel?
Köszönöm türelmét, bízva válaszában

Tisztelettel:
Fodor Boldizsár

Tisztelt Fodor Úr!

Lehet kérni a tárgyalás megtartását, és az ütközésben szereplő személyeket meg fogják hallgatni. Megkísérelik bizonyítani, hogy ki a felelős balesetért.
Lehet indítványozni, hogy (ha van az áruház parkolójában kamera, kérje be a bíróság, és tekintse meg, lehet, hogy felvette a kamera)
Feltehetően a másik fél bejelentette a kárt a biztosítónál, és arról kár jkv. készült és fénykép. Lehet indítványozni, hogy igazságügyi szakértőt rendeljenek ki, annak tisztázására, hogy melyik kocsi ment a másiknak.
A szakértői dij azt terheli, aki a felelős lesz. Ez hosszadalmas idő, de ha nem tisztázódik, marad a büntetés, a kár fizetése a biztosító részéről, a biztosítási díj emelkedik, és lesz 3 büntetőpontja. Ha nem tudják bebizonyítani, akkor megszüntetik bizonyítottság hiányában az eljárást. Ez is jó lehet, mert a kárért senki nem felel.

Tisztelettel:
Tanácsos