Kérdések a rendőrökről

2004.08.26. 15:27
A rájuk vonatkozó szabályok nem igazán publikusak az egyszerű földi halandók számára.
Tisztelt TanácSOS!

Szeretnék rendőrökkel kapcsolatban néhány kérdést feltenni, mert sajnos a rájuk vonatkozó szabályok (pl.: szolgálati), törvények nem igazán publikusak az egyszerű földi halandók számára.
Érdekelne, hogy:
-Megállíthaja-e a rend éber őre az előtte haladó autóst pusztán a kék villogó felvillantásával (esetleg némi berregő hang kíséretében), karjelzés nélkül?
-Intézkedhet-e egyenruhás rendőr fedetlen fővel?
-Közlekedhet-e rendőrautó rendszám nélkül, vagy körbefóliázott üveggel?
-Kiszabhat-e egyedül pénzbírságot (egy állítás, egy tagadás)?
-Intézkedhet-e úgy az autóssal szemben, hogy az jelentősen korlátozza a többi jármű haladását (pl.: kétszer egy sávos úton)?
-Ha kiint a forgalomból, de én szabályosan elfordulok az előtte lévő kereszteződésben, az járhat-e jogi következményekkel?
-Ha a rendőrautó nem használ megkülönböztető jelzést, akkor azt olyan járműnek kell tekinteni, mint a többit, vagy ott közlekedhet, várakozhat, megállhat ahol éppen akar?
Most hirtelen csak ennyi kérdés jut eszembe, de ezek nagyon foglalkoztatnak. Előre is köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel:
Nagy Károly

Kedves Károly,

A megkülönböztető fényjelzést használó jármű észlelése esetén a járművezető számíthat arra, hogy a rendőr valamilyen közlekedési szabály megtartására szólíthatja fel a jármű vezetőjét, vagy kötelező megállásra is kiintheti.

Gépkocsiból erre rendszeresített tárcsával, vagy karjelzéssel, vagy lámpával, aminek jól láthatónak kell lennie.
A forgalomban való részvétel tárgyi feltételei a rendőrautóra is ugyanúgy vonatkozik, mint a többi autóra.
A rendőr egyedül is kiszabhatja a büntetést, és az ellen jogorvoslatnak helye nincs, ha azt már kifizette. (ne ismerjünk el semmit szabály!)
A forgalmat korlátozhatja, de lehetőleg kerülnie kell azt.
Ha a rendőr kiinti, akkor meg kell állnia, és nem fordulhat el. Egyébként utána mennek, mert feltételezik, hogy az intézkedést akarta elkerülni, lehet, hogy jó okkal.

Tisztelettel:
Tanácsos