Baleset hegyi úton

2004.08.30. 14:19
Először mindkét fél úgy nyilatkozott a baleset után, hogy nincs személyi sérülés...
Tisztelt Tanácsos!

Tegnap a feleségem egy alacsonyabb rendű, nagyon keskeny hegyi úton karambolozott.
Ő jött lefelé az úton, amelyen két autó csak akkor fér el egymás mellett, ha mindketten lehúzódnak a betonút mellett lévő fűre. Egy kanyar után kibukkanva jött vele szemben felfelé az egyenesben egy másik autó, mindketten az út közepén jöttek. Feleségem egyes sebességfokozatban jött, (közvetlenül az éles kanyar után nem is tudott másképp jönni) a másik autó gyorsabban. Amikor meglátta szemben a másik autót, sajnos beletaposott a fékbe és az ABS-szel nem rendelkező autó ennek következtében az esős úttesten megcsúszott, felgyorsult és nekiment a szembejövő autónak.
Kitöltötték a baleseti bejelentőt, amelyben a feleségem elismerte a felelősségét írásban. Kérdésem, hogy Önök szerint egyértelműen csak ő volt a felelős, vagy a másik fél is hibázott, tekintettel arra, hogy az út közepén haladt? Nem kellett volna-e arra készülnie, közeledve a kanyarhoz, hogy jön szembe valaki esetleg és így már előre lehúzódjon az út szélére? Egyáltalán egy ilyen szituációban, amikor mindkét fél az út közepén halad, nincs is sávfelfestés, akkor lehet csak az egyik fél felelős?
Először mindkét fél úgy nyilatkozott a baleset után, hogy nincs személyi sérülés, de később a másik sofőr, aki egyébként nem volt bekötve és Bechterew-kórban szenved, tehát gyengék az ízületei, panaszkodott nyakfájásra, és ezért mentőt hívtak, még ott a helyszínen. A mentőorvos véleménye szerint a baleset következtében biztosan nem történt baja a másik sofőrnek, de annak határozott kérésére bevitték őt a kórházba megfigyelésre.
Időközben én is odaértem, és kihívtam a rendőrséget, hiszen személyi sérülés esetén ez kötelező. A rendőrök felvették a jegyzőkönyvet és tájékoztattak, hogy az illetékes kapitányság majd felveszi velünk a kapcsolatot. Erre vonatkozó kérdéseim a következők:
1. Amennyiben a rendőrségi jegyzőkönyv szerint nem vagy nemcsak a feleségem volt a hibás, akkor ez felülírja-e a baleseti bejelentőt, akkor is, ha azon a feleségem elismerte a felelősségét?
2. Ha a rendőrség is ugyanazt állapítja meg, akkor a feleségem milyen következményekre számíthat, azaz milyen büntetést kaphat?
3. Ha ő volt a hibás és a másik sofőr valóban megsérült, akkor mentesíti-e a feleségemet, hogy az illető nem volt bekötve ráadásul úgy, hogy ízületi betegségben szenved? Hogyan lehet bizonyítani, hogy nem használta az övet?
A feleségem használta a biztonsági övet és meg sem érezte igazán az ütközést, tehát gondolom, egy szakértő könnyen meg tudja állapítani a biztonsági öv fontos szerepét a balesetben.

Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Gudra Tamás

Kedves Tamás,

A kitérés kölcsönös félrehúzódásra kötelezi a szemben haladó járművek vezetőit.
Hegyi úton mindig annak kell megállni, illetve félrehúzódni, amelyiknek ez könnyebb. Ez pedig a lefelé haladó jármű. Persze, ha tárgyalás lesz, a másik fél felelősségét is vizsgálhatják. A büntetés felső határa harmincezer forint.
Ha a biztonsági öve nem volt bekötve, és ez bizonyitható is, akkor az szabálysértést képez, és szintén vizsgálható, hogy ennek szerepe volt-e a sérülésben.

Tisztelettel,
Tanácsos