A rokonom szabálytalankodott az autómmal!

2004.08.31. 10:42
Nem akarom kifizetni a büntetést, mert nem én voltam, de apósommal se szeretnék összeveszni.
Tisztelt TanácSOS!

A tanácsát szeretném kérni egy szabálysértési ügyben.
Több mint egy hónapja kaptam a közterület felügyelettől egy bírságolási csekket 10 000 Ft-ról és levelet, melyben leírták, hogy a közúti szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértését követtem el: egy buszfordulóban a "Mindkét irányból behajtani tilos" szabályt megsértettem. A helyzet az, hogy nem én voltam, hanem a feleségem apjának egyszer odaadtam a kocsimat, és csak most derült ki hogy ő parkolt a buszfordulóban, de nem az úttesten, hanem a használaton kívüli földes részen. Ez mondjuk mindegy, mert akkor is behajtott. Lényeg, hogy én nem akarom kifizetni a büntetést, mert nem én voltam, de a feleségem apjával se szeretnék összeveszni.
Olvastam már egy-két cikkében, hogy lehet az 1999.évi LXIX. Tv 57§ l.bek.b/ pontjára hivatkozni, miszerint nem vagyok köteles a hozzátartozómat megnevezni.
A közeterület felügyelet a levélben azt is írta, hogy ha nem fizetem be a bírságot 30 napon belül (ami már letelt), akkor szabálysértési eljárást kezdeményeznek az illetékes rendőrhatóságnál. Valamint, hogy az észrevételeimet, panaszomat az illetékes hatóságnál a szabálysértési eljárás megindítását követően tehetem meg. Ez mit jelent? Hogy várjak amíg történik valami, s az eljárás megindítása után éljek panasszal a fent leírt paragrafus alapján???
Elkerülhetem-e így a bírságot? El fognak-e majd így felejteni? Vagy mindenképp be kell fizetnem a bírságot? És azt akkor gondolom jobb előbb, mint később!?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Fodor Tamás

Tisztelt Fodor Úr!

Erre az Ön által idézett paragrafusra hivatkozhat a Közterület Felügyelet felé a beadványában, és irattárba fogják tenni az ügyet.


Ha mégis ennek ellenére elküldenék a rendőrségre (mert sajnos elő szokott fordulni), ott ugyanezt meg kell ismételni.

Tisztelettel:
Tanácsos