Mi van, ha nincs tanú?

2004.09.08. 13:24

Nem valószínű, hogy ez így marad a bíróságon.

Tisztelt Tanácsos!

Miközben Y-fordulót hajtottam végre egy utcában, egy út szélén álló autóval egy hölgy elindult, és miközben az én autóm merőlegesen az övé mögött volt (ekkor kapcsoltam a hátramenetet, és hátranéztem, tolathatok-e) nekitolatott az az oldalamnak és eltörött a tükröm háza.
Mondtam a hölgynek, hogy nem szép dolog hátranézés nélkül tolatni, ajánljon egy méltányos összeget a rongálásért. Megkérdezte, hogy mennyit, én 3000-et mondtam, erre ő azt, hogy én huligán vagyok, biztos előtte is törött volt a tükör, hívjunk rendőrt.
Rendőr kiszáll,történetet mindkettőnkkel leíratja, megállapítja, hogy tanú nincs, szertartásosan adatot cseréltet velünk, állítólag a biztosító miatt, ami persze felesleges, mert el nem ismert kárra nem fizetnek.
2 hét múlva kapitánysági határozat, mindenki szabályt sértett, mindenki fizessen 5000-et. Szomorú vagyok, hogy nyilvánosan elrongálják az autómat, és még fizessek is. Meghalt Mátyás király oda az igazság?
A határozat ellen kifogással éltem, majd amikor ezt nem fogadták el tanú híján, tárgyalást kértem. 1 hónap múlva lesz.
Mi lesz, mégjobban megbüntetnek, vagy magyarázkodással el lehet érni valamit, vagy mondjuk a bíró hangulatától függ?

Tisztelettel
Polgár Tibor

Kedves Tibor,

A KRESZ szerint az úttest mellől elinduló jármű vezetője köteles elsőbbséget biztosítani a forgalomban részt vevő más járműnek, függetlenül attól, hogy az uton tolat, vagy megfordul.


Nem valószínű, hogy ez így marad a bíróságon.

Tisztelettel:
Tanácsos