Fellebbezés szabálysértési ügyben

2004.09.13. 01:08

Mivel állandó orvosi ellenőrzésre kell járnia, méltánytalannak tartom a jogosítvány megvonást.

Tisztelt Tanácsos!

A következő esetben kérem véleményét:
Édesapámat - aki 40 éve vezet és soha nem volt szabálysértése, kivéve egy 5 km-es sebességtúllépést kb. 20 éve) - bemérték lakott területen, ahol 40 Km/h helyet 65 km/h-val ment. Megjegyzem: A rend őrei olyan helyen álltak elbújva egy épület mögé, ami egy lejtő alján van, illetve olyan közel a falu kezdetén felállított 40 km/h haladási sebességet jelző táblánál, hogy gyakorlatilag a faluba beérkezve addig a pontig majdnen a lehetetlennel egyenlő a megengedett 80 km-ről 40 km-re csökkenteni a gk. sebességét, de legalábbis igen hirtelen fékezést igényel.
Tudom hogy ez nem mentség, de mindenképpen így van, ezt magam is rendszeresen tapasztalom. Miután megállították, közölték vele hogy nagyon súlyos szabálysértést követett el. Kérte, hogy hadd fizessen helyszíni bírságot, de a rend őrei felvilágosították, hogy olyan mértékű szabályellenességet követett el, amikor is feltétlenül feljelentést kell tenniük ellene. Kitöltötték a feljelentési űrlapot, édesapám kérte, vegyék jegyzőkönybe, hogy özvegy, nyugdíjas, egyedül él egy háztartásban, s a nyugdíja sincs a topon. Ezt meg is tették. Megjegyzem, végig olyan hangnemet használtak vele szemben (egyébként 40 éven keresztül volt köztiszteletnek örvendő pedagógus), mintha legalábbis anyagyilkos lenne.
Dehát ezt is megtehetik, nem is ez a gond. Borzalmas súlyos szabály elleni vétségének következményeként két hét múlva megkapta a határozatot, miszerint 20.000,- Ft pénzbeni büntetésre ítélik, illetve 2 hónapra bevonják a jogosítványát. Mondjuk a pénzbüntetés sem volt számára örömünnep, tényleg nem dőzsölhet a nyugdíjából, de ő azt mondja, bűnözött, tehát elfogadja a büntetést, szó nélkül befizeti nehezen összekuporgatott kis félretett pénzéből. De mivel állandó orvosi ellenőrzésre kell járnia szív- érrendszeri - vérnyomás problémái miatt (hetenként), s egy kis faluban lakik, ahol sem buszközlekedés, sem vonatközlekedés gyakorlatilag nincs (illetve a két faluval odébb lévő háziorvosát tömegközlekedéssel potom 2 óra oda és 2 óra visszautazással elérheti, ami nyilván nagyot lökne "egészsége javulásán"), ezért mindenképpen méltánytalannak tartom a jogosítvány megvonást.
Fellebbezni nem mer, mert fél, hogy még nagyobb büntit kap eredményképpen, hiszen olyan súlyos kihágást követett el. (Csak megkérdezem: és az az audis, akit a múltkorjában volt szerencsém látni lakott területen kb. 100 km/h-val, záróvonalon, forgalom elől elzárt területen, zebrán végigvágtázni? Őt vajon mikor fogják megbüntetni? Mert a rendőrök tapasztalatom szerint a szegény mazsolákra utaznak a lejtő alján lesben várva őket, hiszen őket könnyebb elkapni, és jó pénzforrások is. Vagy az az autós, aki kolléganőmet 8 éves gyermekéve a zebrán áthaladván elgázolta, kolléganő koponyatörés, egész életében enyhén fogyatékos, gyermek vese és lépzúzódás. Autós kollégának pedig 1 fél napra sem vonták be a jogsiját, mert neki az a munkaeszköze, meg egyébként is baromi jó ügyvédje lehetett, mert még büntit sem kapott, mert a helyszínelők elfelejtették lefotózni a gk-nak azt az oldalát - az elejét - amivel embereinket elütötte. A többi hármat azt persze lefotózták. Vajon miért?
Kérdésem: szokásos eljárás-e ilyen esetben a jogosítvány elvétele, 40 év szabálytalanság-mentes közlekedés után? Egyébként a kérdéses helyen nem volt sem iskola, sem óvoda, csak 3 kocsma, egy bazi nagy rét és egy mesterséges halastó, ami ki van száradva, tehát a horgászok úton való átözönlésére sem lehetett számítani. Gyakorlatilag két falurész közötti üres terület, miért kell itt 40-es tempóval menni? Jó, persze a csontalkoholistáknak is vannak jogaik, őket is óvni kell. De nem kellene egy ilyen esetnél azért több körülményt is megvizsgálni a "bűnelkövetővel" szemben? Édesapám azóta is komoly lelkiismeretfurdalással gyötri magát, hogy hát ő tudja hogy vétkezett, de tényleg: nem lehetett volna ezt egy helyszíni bírsággal elintézni? Mert az előtte lévő gépkocsisnak, aki még szintén a helyszínen tartózkodott, ezt lehetővé tették. De hát pedagógus apám nyilván tipikus bűnöző kinézetű alkat.
Várom válaszát,

Köszönettel,
K. Krisztina

Kedves Krisztina,

A határozat ellen van jogorvoslati lehetőség, és kérheti, hogy a vezetői engedélyét bizonyos indokok miatt ne vegyék el.

A büntetés nem lesz súlyosabb.

Tisztelettel:
Tanácsos

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.