Kitalált szabálysértés

2004.11.03. 12:25

Biztos vagyok benne, hogy be voltam kötve, másrészt ez az igazoltatáskor fel sem merült.

Kedves Tanácsos!

Én is csatlakoznék a 64 km/h-val a vasúti átjáróban című írás szerzőjéhez. Engem is lefotóztak abban a vasúti átjáróban, és engem is megállítottak. (egyébként egy kb. 15 fokos lejtő tetején van a vasúti átjárót előrejelző tábla és a lejtő alján az átjáró. Tipikus kaszáló hely rendőröknek. Persze ez nem mentesít)
Szóval igazoltattak, majd megkérdezték, hogy elismerem-e. Én nem ismertem el. Feljelentettek. A meglepetés akkor ért, amikor megérkezett a szabálysértési határozat, melyben megbüntettek a sebességtúlépés miatt és a biztonsági öv nem használatáért is!!! Ami HAZUGSÁG!
Először is teljesen biztos vagyok benne, hogy be voltam kötve, másrészt ez az igazoltatáskor fel sem merült. (hisz fel sem merülhetett, mert be voltam kötve) Ezek után fellebeztem ezen határozat ellen. Majd kaptam egy levelet a bíroságtól, hogy hatályban hagyták a szabálysértési határozatot. Az indoklásban a következők olvashatók:

"A bíróság a Sztv.94.§.(1). bek. alapján a kifogás felől 30 napon belül, elsődlegesen kizárólag az iratok alapján, bizonyítási eljárás lefolytatása nélkül, tárgyalás mellőzésével határoz. Jelen eljárásban a bíróság csakis azt vizsgálja, hogy az első fokú szabálysértési hatóság határozata sért-e jogszabályt. Nincs mód tehát az ellentmondó állítások tanúkkal, felek személyes meghallgatásával való feloldására, a bizonyítási eljárás lefolytatására. Az ügyiratok alapján jelen eljárásban csupán az állapítható meg, hogy a szabálysértési hatóság általi tényállás, minősítés és az alkalmazott joghátrány törvényes."

Ezeket a mondatokat szeretném, ha értelmezné nekem. Nekem úgy tűnik, hogy a kifogásommal nem foglalkoztak, csak azt vizsgálták, hogy a feljelentésben szereplő szabálysértésekért kirótt büntetés nem sért jogszabályt!
Mit tehetek ez ügyben? Illetve, tehetek-e valamit a hazudó rendőr ellen?

Előre is köszönöm!
Tamás

Kedves Tomi!

Amennyiben a határozat tárgyalás nélkül született, akkor még kérheti a bíróságtól a tárgyalás megtartását

, ahol az esetlegesen bejelentetett tanúkat meghallgatják, és Önt is.
Az intézkedő rendőröket is, amennyiben a bíróság a kifogásnak helyt ad.
Ha nem, akkor a bíróság nem tűz ki új tárgyalást, ez sajnos azt jelenti, hogy a rendőrségi határozat nem törvénysértő, azaz megalapozott volt.

Üdv:
TanácSOS