Autóvásárlás külföldieknek

2003.03.24. 18:37

A "külföldi állampolgár autót venne" témakörben kérnék egy kicsit bővebb eligazítást, ha lehet.

Tisztelt Vámszakértő!

A "külföldi állampolgár autót venne" témakörben kérnék egy kicsit bővebb eligazítást, ha lehet.
Ideiglenes tartózkodási engedély (1 éves) birtokában mire jogosult a vevő? Miképp változik ez a letelepedési engedély birtokában? Mikor igényelhet "rendes" (3 betű, 3 szám) rendszámot, mik a feltételei a C-B, illetve V-jelű rendszámoknak. Elveznek áfa-mentességet a külföldi állampolgárok autóvásárláskor? Ha igen, akkor ez használt autó vásárlásakor miképp érvényesíthető?

Köszönettel,
Kerekes Peter

Tisztelt Kerekes Péter!

Első kérdése megválaszolásához először azt kell eldönteni, hogy valaki ideiglenes jelleggel folyamatosan hosszabb ideig, vagy véglegesen kíván Magyarországon tartozni.

1. Ideiglenes jellegű folyamatos tartózkodás esetén, aki Magyarországon kereső tevékenység vagy tanulmányok folytatása céljából legalább 12 hónapra második lakást rendez be, az általa behozott vagy beküldött ingóságok vámmentesek amennyiben:
- a vámkezelési kérelem benyújtásakor legalább 12 hónapra érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik,
- igazolja, hogy beköltözése előtt az életvitelének helye megszakítás nélkül legalább két évet meghaladóan Magyarországon kívül volt,
- az ingóságok beköltözése előtt legalább hat hónapon keresztül birtokában voltak, vagy a beköltözés előtt igazoltan legalább 6 hónappal megrendelte
- az ingóságok mennyisége a szokásos családi szükségletet nem haladja meg.
2. Végleges jelleggel beérkezők, hazatelepülők, bevándoroltak, menekültként elismert személyek esetén ahhoz, hogy vámmentességet élvezzenek a tulajdonukban lévő Magyarországra behozni kívánt ingóságok, az alábbi feltételeknek kell megfelelni:
- a részére kiállított személyazonosító igazolvánnyal kell rendelkezni
- az ingóság beköltözés előtt legalább 6 hónapon keresztül tulajdonában volt, vagy a beköltözés, hazatelepülés előtt igazoltan legalább 6 hónappal megrendelte
- az ingóságok mennyisége a szokásos családi szükségletet nem haladja meg.

A behozott ingóság esetén már a határátlépéskor közölni kell, hogy azokat a belföldi forgalom számára kívánják vámkezelni. Ennek megfelelően azokat a határvámhivatal a lakcím szerint illetékes vámhivatalhoz továbbítja további vámkezelés céljából.

Aki a gépjárművet belföldi forgalom számára vámkezeli akár vámmentesen, akár vámfizetés mellett a forgalomba helyezés után rendes rendszámot kap a gépjárművére.

Az Ön által említett különleges rendszámtáblák használatának feltételei:
V rendszám: ideiglenes behozatali vámeljárás alá vont járművek rendszáma (6 hónapot meghaladó folyamatos magyarországi tartózkodás esetén)
C rendszám: tartósan belföldön üzemeltetett, de ideiglenes behozatali ámeljárás alá nem vont járművek rendszáma
Külföldi állampolgárok gépjármű vásárlás esetén az ÁFA törvény alapján csak az új járművek vásárlásakor tudják utólag a határátlépést követően az ÁFÁ-t visszaigényelni amennyiben az ÁFA visszaigénylő nyomtatványt a kereskedővel kiállíttatták. Használt jármű esetén erre nincs mód.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
Igazságügyi vámszakértő