Oldtimer behozatala

2003.03.25. 15:01

Muzeális jellegű járműnek minősül a legalább 30 éve gyártott jármű, melyet a Muzeális Minősítő Bizottság muzeális jellegűnek minősít.

Tisztelt Vámszakértő!

Én a régi amerikai autók szerelmese vagyok, az érdekelne, mik az oldtimerekre vonatkozó behozatali szabályok, és még mindig olyan borzalmas vámokkal sújtják-e a más európai országokban szinte műkincsnek tartott, és ezért kedvezményes vámú oldtimereket?

Üdvözlettel:
Beizer András

Kedves Beizer András!

A muzeális jellegű járművek behozatalának néhány szabályát alább olvashatja.

Muzeális jellegű járműnek minősül a legalább 30 éve gyártott jármű, melyet a Muzeális Minősítő Bizottság a tulajdonos kérelmére az általa biztosított műszaki dokumentáció alapján minősítő vizsgálat keretében muzeális jellegűnek minősít.
A minősítés akkor adható meg, ha a jármű gyártási éve alapján valamely muzeális jármű kategóriába besorolható, műszaki kivitele megegyezik a gyártásakor meghatározott jellemzőknek, valamint a műszaki és esztétikai állapota alapján alkalmas a típusának muzeális szempontú bemutatására.
A minősítés szervezése és lebonyolítása a Magyar Autóklub feladata.
Ezt követően a járművet nyilvántartásba veszik. Ezután a forgalomba helyezés előtti vizsgálatát és időszakos vizsgálatát a közlekedési felügyelet végzi.
A forgalomba helyezéshez legalább a lassú járművekre vonatkozó műszaki üzemeltetési feltételeket teljesítenie kell a járműnek.
A minősítés és a forgalomba helyezés előtti műszaki vizsga után történhet meg a vámkezelés.

A vámkezelés során a nem EU-ból származó járművek esetén sajnos a vámtétel nem 0 %-os. Apró jó hír viszont, hogy a muzeális járművek bejelentés alapján mentesek a gépjármű adó alól.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő