Öreg autó behozatala

2003.03.25. 15:16

Hogyan lehetséges mégis ennél idősebb autó behozatala?

Tisztelt Szerkesztőség!

Ezúton szeretném segítségüket kérni autóbehozatalal kapcsolatban.
A vam.hu és a kff.hu oldalakon lévő leírás alapján 1996-nál később üzembe helyezett autót nem lehet az országba behozni. Hogyan lehetséges mégis ennél idősebb autó behozatala? Veterán autó behozatala?

Segítségüket előre is köszönöm,

Virág Csaba

Tisztelt Virág Csaba!

Valóban, a gépjárművek forgalomba helyezésére vonatkozó hazai rendelkezések alapján 2003. január 1-től az 1996-nál régebben gyártott gépjárművek behozatala és forgalomba helyezése, ezáltal vámkezelése nem lehetséges. Kivételt képeznek ez alól azonban az úgynevezett muzeális jellegű járművek.

Ezek behozatalának néhány szabálya az alábbi. Muzeális jellegű járműnek minősül a legalább 30 éve gyártott jármű, melyet a Muzeális Minősítő Bizottság a tulajdonos kérelmére az általa biztosított műszaki dokumentáció alapján minősítő vizsgálat keretében muzeális jellegűnek minősít.
A minősítés akkor adható meg, ha a jármű gyártási éve alapján valamely muzeális jármű kategóriába besorolható, műszaki kivitele megegyezik a gyártásakor meghatározott jellemzőknek valamint a műszaki és esztétikai állapota alapján alkalmas a típusának muzeális szempontú bemutatására.
A minősítés szervezése és lebonyolítása a Magyar Autóklub feladata.
Ezt követően a járművet nyilvántartásba veszik. Ezután a forgalomba helyezés előtti vizsgálatát és időszakos vizsgálatát a közlekedési felügyelet végzi.
A forgalomba helyezéshez legalább a lassú járművekre vonatkozó műszaki üzemeltetési feltételeket teljesítenie kell a járműnek.
A minősítés és a forgalomba helyezés előtti műszaki vizsga után történhet meg a vámkezelés.
A vámkezelés során a nem EU-ból származó járművek esetén sajnos a vámtétel nem 0 %-os. Apró jó hír viszont, hogy a muzeális járművek bejelentés alapján mentesek a gépjármű adó alól.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő