Egyben vagy külön?

2003.03.28. 11:20

Mivel az autót nem akarom használni, milyen lehetőségeim vannak, az országba való behozatalnak?

Tisztelt Vámszakértő!

Tulajdonomban lévő gépjárműhöz a hazai piacon sajnos nem jutok kellő mennyiségű és elfogadható árú alkatrészhez, ezért a németországi használtautó kínálatot megtekintve örömmel láttam, hogy szinte bagóért lehet olyan típusazonos autókat venni, amiknek a számomra fontos alkatrészei megfelelő állapotban vannak.
Mivel az autót nem akarom használni (tehát csak alkatrésznek szeretném megvásásrolni), milyen lehetőségeim vannak, az országba való behozatalnak? (Az gondolom egyértelmű, hogy az autót otthon szeretném a megfelelő körülmények között darabjaira szerelni, és nem a német rendőrök sasszeme láttára valamelyik parkolóban, neadj isten földút homályában...)
Válaszát előre is megköszönve, maradok

Tisztelettel,
Takács Ákos

Tisztelt Takács Ákos!

Amennyiben a behozott használt gépjármű nem felel meg a vámkezelést megelőző vizsgálaton, és a Közlekedési Felügyelet a belföldi forgalom számára történő vámkezelés engedélyezését megtagadja. Ekkor kérheti a jármű alkatrészként történő vámkezelését.
Ehhez - a fődarabok azonosítási jelzésének nyilvántartásba vétele mellett- a Közlekedési Felügyelet külön engedélyt ad ki.
Az engedély kiadásához igazolnia kell hogy:
-a számozott fődarabok kivételével a gépjármű alkatrészeit, tartozékait az arra feljogosított személy, vagy szervezet bontásra átveszi,
-a hulladéknak minősülő alkatrészek, tartozékok importjához szükséges külön jogszabályban meghatározott engedélyt a hasznosítás helye szerint illetékes első fokú környezetvédelmi felügyelőség megadta.
Az engedélyezés után az autót vámkezelik, azonban a fogalomba helyezés nem történhet meg.
A nehézségek elkerülése érdekében a behozatal előtt Önnek keresnie kell egy olyan személyt, szervezetet, aki rendelkezik a bontáshoz szükséges engedélyekkel és a szükséges igazolásokat - bontásról, hulladék elhelyezésről - ki tudja adni Önnek.
Egyszerűbb megoldásnak tűnik az, hogy nem külföldi használt autó kereskedésekben keresgél alkatrész autó után, hanem külföldi bontókban keresi meg a megfelelő alkatrészeket, és azokat már alkatrészként - bontva - hozza be az országba és már eleve alkatrészként vámkezelteti azokat.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő