Hátrányos-e a C minősítés?

2003.03.28. 12:25

Ennek megfelelően Önnek semmilyen hátránya nem származik a vámkezelést megelőző eredetiség-ellenőrzéskor kiadott "C" minősítésből.

Tisztelt Cím!

Néhány hete vásároltam egy Németországból behozott gépjárművet. A gépjármű járműkísérő lapján "C" minősítés szerepel. A neten az alábbi magyarázatot találtam:
"C minősítés akkor adható, amikor eltérés mutatkozik a gépjármű azonosítói és a forgalmi engedélyben szereplő adatok között. Ennél a minősítésnél a gk. átírható, az átíráskor a hibás adatok kijavításra kerülnek."
Ezt nem értem, mivel Magyarországon én vagyok az első tulajdonos, és a gépjármű azonosítói és a kiállított forgalmi engedélyben szereplő adatok megeggyeznek.
A kérdésem az lenne, hogy milyen eltérés lehetséges (hogy a gk. "C" minősítést kapott), valamint lehet-e bármilyen hátrányom a "C" minősítésből?

Tisztelettel,
Lajos

Tisztelt Lajos!

A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet alapján az eredetiség-ellenőrzés eredménye az alábbi lehet:
"A" minősítés
A jármű alváz- és motorszáma sértetlen, külső jogtalan beavatkozás nyoma nem látható. A járműhöz tartozó okmány adatai a jármű azonosító adataival megegyeznek.
"B" minősítés
A jármű alváz- és motorszámában külső erő hatására változás állt be, de külső jogtalan beavatkozás kizárható.
"C" minősítés
A járműhöz tartozó okmány adatai a jármű azonosító adataitól eltérnek, de az eltérés vélhetően gyártási hiba vagy elírás (hatósági tévedés) eredménye.
"b" minősítés
A jármű azonosító adataiban külső, jogtalan beavatkozás következtében elváltozás tapasztalható.
"c" minősítés
A járműhöz tartozó valamely okmány vélhetően hamis vagy meghamisították.

Ennek megfelelően az Ön által Németországból behozott gépjármű németországi okmányai és a jármű azonosító adatai az eredetiség-ellenőrzéskor eltértek egymástól - ennek az oka gyártási hiba (azonosító szám elütése stb.) vagy elírás (hatósági tévedés) lehet. Az autó átírható. Átíráskor azonban az adatok javításra kerülnek - figyelembe kell venni, hogy a gépjármű nem lehet körözési listán.
A magyarországi forgalomba helyezés során mint azt ön is leírja az adatok a vizsgálat eredményeként kijavításra kerültek, így véleményem szerint a továbbiakban egy esetleges eladás esetén végzett újabb eredetiségvizsgálat során már nem "C" minősítést fog kapni a gépjármű. Ennek megfelelően Önnek semmilyen hátránya nem származik a vámkezelést megelőző eredetiség-ellenőrzéskor kiadott "C" minősítésből.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő