Határátlépés robogóval

2003.04.14. 11:13

A vámkezelést az általános szabályok szerint végzi el a vámhatóság.

Tisztelt Vámszakértő!

Lenne egy olyan kérdésem, hogyha külföldről szeretnék robogót (50 cm3) behozni, akkor ezt miképpen tehetem meg? (magán részre, nem kereskedés céljából) Lévén a robogóknak (50 cm3) nincs se rendszámuk sem forgalmi engedélyük. Maximum egy adás-vételi szerződésük van, amit végülis bárki, bármikor írhat. Sőt, egyáltalán át lehet-e lépni a határt robogóval?
Várom válaszát.

Köszönettel:
Varga Tamás

Tisztelt Varga Tamás!

Robogó - azaz segédmotor kerékpár - behozatala esetén a külföldön kapott számla, adásvételi szerződés, illetve ajándékozási szerződés bemutatása szükséges a vámkezeléshez.
A vámkezelést az általános szabályok szerint végzi el a vámhatóság. Fel kell arra készülnie, hogy a határvámhivatal fogja elvégezni a vámkezelést, így a határon kell a vámterhet megfizetnie.
Tudomásom szerint a vámhatárt robogóval is át lehet lépni. Belépéskor azonban figyelemmel kell lenni arra, hogy kötelező biztossal kell rendelkeznie a járműre illetve arra, hogy a vámhatáron a tulajdonjog igazolását kérheti a vámhivatal amihez a számla, adásvételi szerződés, vagy az ajándékozási szerződés megfelelő.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő