Muzeális jellegű jármű

2003.04.14. 19:07

A minősítés szervezése és lebonyolítása a Magyar Autóklub feladata.

Tisztelt Autójogász!

Olvastam a 7 évnél idősebb autók behozatalára vonatkozó szabály ismertetését.
Ami engemet nagyon foglalkoztat az az, hogy
-mi a helyzet a veterán autókkal és egyáltalán mi számít annak?
-és ha csatlakozunk az EU-hoz, akkor én vajon vehetek-e olyan használtautót, ami pl. Németországban ma is gond nélkül gazdát cserélhet?
A kérdés azért merült fel, mert a én és a barátaim, akik magán alapon Porsche klubot is kezdeményezünk jogtisztán megoldhatjuk-e klasszikus sportautó-imádatnk megvalósítását. Sajnos itthon jó állapotú Porsche gépkocsit nagyon nehéz szerezni. Most nem a ház árába kerülő újakra gondolok.

Tisztelettel,
Nagy Zoltán

Tisztelt Nagy Zoltán!

Muzeális jellegű járműnek minősül a legalább 30 éve gyártott jármű, melyet a Muzeális Minősítő Bizottság a tulajdonos kérelmére az általa biztosított műszaki dokumentáció alapján minősítő vizsgálat keretében muzeális jellegűnek minősít.
A minősítés akkor adható meg, ha a jármű gyártási éve alapján valamely muzeális jármű kategóriába besorolható, műszaki kivitele megegyezik a gyártásakor meghatározott jellemzőknek, valamint a műszaki és esztétikai állapota alapján alkalmas a típusának muzeális szempontú bemutatására.
A minősítés szervezése és lebonyolítása a Magyar Autóklub feladata. Ezt követően a járművet nyilvántartásba veszik. Ezután a forgalomba helyezés előtti vizsgálatát és időszakos vizsgálatát a közlekedési felügyelet végzi. A forgalomba helyezéshez legalább a lassú járművekre vonatkozó műszaki üzemeltetési feltételeket teljesítenie kell a járműnek. A minősítés és a forgalomba helyezés előtti műszaki vizsga után történhet meg a vámkezelés.
Az EU-hoz való csatlakozás után a tagországokban szabadon lehet gépjárművet vásárolni. A forgalomba helyezésüknek azonban Magyarországon kell megtörténni. A kérdés az, hogy a forgalomba helyezéskor milyen feltételeknek kell megfelelnie az autónak. Ezzel kapcsolatban nagy valószínűséggel nem fog megváltozni a forgalomba helyezésre vonatkozó jogszabály az EU-ba történő belépést követően sem.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő